Koliko često treba da mijenjamo posteljinu, kuhinjske spužve, krpe i peškire?

Objavljeno: 13. 5. 2016 u 14:58h

Od učestalosti zamjene i obnavljanja predmeta koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu zavisi i čistoća našeg okruženja. Ukoliko to ne činimo redovno, utoliko ćemo svakodnevicu dijeliti s mnoštvom različitih mikroba, grinja i prašine, što svakako šteti zdravlju.

k1

Poznato je da nehigijenski uslovi mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, od astme i hronične kijavice do ekcema. Rezultati nedavno sprovedene ankete pokazuju da skoro petina ljudi ne pere zube, posteljinu mijenja jednom mjesečno ili rjeđe, a iste spužve i krpe koristi mjesecima…

Ima i prevelikih čistunaca, koji idu u drugu krajnost i posteljinu mijenjaju svakog drugog dana! Pretjeruju i jedni i drugi, zar ne?

Pitali smo stručnjake za zdravlje i higijenu u kojim bi intervalima trebalo mijenjati posteljinu i druge tkanine u spavaćoj sobi, kupatilu i kuhinji. Evo njihovih odgovora.

k2

Posteljina – svake druge nedjelje

Ovakav turnus u normalnim uslovima je sasvim dovoljan. Pošto trećinu života provedemo spavajući, izuzetno je važno da posteljina bude čista. S tijela svakodnevno otpadaju milioni ćelija kože, koji ostaju u krevetu. Osim toga, prljava posteljina može pogoršati simptome alergije, astme i kožnih bolesti. Na posteljini, kao i u ostatku doma, svakodnevno se sakuplja prašina koja sadrži brojne štetne materije. Onaj ko se dosta znoji ili spava nag, posteljinu bi trebalo da mijenja jednom nedjeljno, i to kompletno – čaršav, jastucnice i navlaku za jorgan. Kada je čovjek bolestan, takođe je bolje da se posteljina mijenja češće. I još nešto: jastuci i dušeci moraju redovno da se provjetravaju.

k3

Rukavice za kupanje – na svaka tri do četiri dana

Kod rukavica za kupanje ključno je za šta ih koristite. Rukavice za pranje gornjeg dijela tijela poslije kupanja treba dobro da isperete, okačite da se osuše i posle tri-četiri dana odložite u prljav veš. Ukoliko se koriste za njegu intimne zone, trebalo bi da ih mijenjate poslije svake upotrebe i perete na temperaturi od 60 stepeni ili višoj.

k4

Jorgani i deke – svakih šest mjeseci

Sve vrste prekrivača sadrže veliku količinu živih i mrtvih grinja, ljuspice kože, zrna polena, znoj, te su stoga velika prijetnja zdravlju. Prekrivače koji ne mogu da stanu u vešmašinu odnesite na hemijsko cišćenje i to obavezno učinite dva puta godišnje.

k5

Prostirke u kupatilu – jednom mjesečno

Prostirke pored kade i tuš-kabine, po kojima ne hodate u cipelama i koje redovno istresate, trebalo bi da mijenjati na svake tri-četiri nedjelje. Da biste zaštitili gumiranu stranu, najbolje je da koristite prašak za pranje finog veša.

k6

Kuhinjske krpe – svakog ili svakog drugog dana

Krpe za brisanje sudova možete koristiti dva dana – samo ako ih odmah posle upotrebe okačite da se suše. U suprotnom, odmah ih bacite na pranje jer su najveći izvor zaraze. Pune su bakterija s ruku i iz hrane i skoro uvijek vlažne, što je savršena podloga za njihovo razmnožavanje. Ako ste u mogucnosti, koristite papirne ubruse. Pamučne krpe za sudove perite u vešmašini na temperaturi od 60 do 90 stepeni.

k7

Peškiri – dva puta nedjeljno

Koliko dugo možete da koristite peškir za kupanje, zavisi od navike pranja veša i od toga koliko se brzo peškiri suše. Trebalo bi da ih mijenjate dva puta, ali obavezno je makar jednom nedjeljno. Ne dozvolite da počnu da vonjaju, jer se mikrobi, koji su za to odgovorni, vrlo brzo razmnožavaju u vlažnom okruženju. Posledica mogu da budu infekcije, posebno kože, koje se mnogo brže šire preko peškira. Perite ih na temperaturi od najmanje 60 stepeni, a svaki član porodice treba da ima i koristi svoj peškir.

k8

Krpe za čišćenje – poslije svake upotrebe

Sve vrste tkanina s kojima perete, brišete i ribate, treba da stavite u vešmašinu poslije svake upotrebe. Perite ih na 60 stepeni sredstvom za pranje rublja.

k9

Sunđeraste krpe – na 14 dana

Mjesto gdje vreba najviše bakterija svakako je kuhinja. Nije ni čudo što su sunđeraste krpe, tzv. truleksi mjesta s velikim brojem bakterija, između ostalog, i ešerihijom koli, koja je često prisutna na svježem mesu. Meki sunđeri za pranje sudova su još gori. Iz tog razloga sunđeraste krpe i sunđere poslije svake upotrebe treba da operete sredstvom za pranje sudova, dobro ih isperete i ostavite da se prosuše do sljedeće upotrebe. Posle dvije nedjelje mjesto im je u kanti za smeće.

Izvor: lisa.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/koliko-cesto-treba-da-mijenjamo-posteljinu-kuhinjske-spuzve-krpe-i-peskire/||claudebot