Kojim jezikom ljubavi pričate

Objavljeno: 27. 4. 2016 u 14:00h

Kada se požalimo nekome na našeg partnera, uglavnom koristimo “kao da pričamo različitim jezikom” frazu. U većini slučajeva, razlog iza nesporazuma je to što partneru želimo da damo ono što mi želimo, a ne ono što žele ili traže. 

Moramo se složiti da su ljubav i međusobno razumevanje najbitnije stvari kako u vezama, tako i generalno u životu. Zato ćemo vam u sledećem tekstu prikazati koji jezici ljubavi postoje, koje je otkrio Geri Čapman – savetnik za odnose. Saznajte kojim jezikom ljubavi vi i vaš govorite i olakšaćete sebi razumevanje prema vašem partneru. Na taj način ćete izbeći svaku moguću raspravu i bolje ćete razumeti partnera, kao i on vas.

Riječi afirmacije

Riječi su početak svega jer nas one mogu inspirisati, a isto tako i rasplakati. Ako riječi predstavljaju sredstvo za komuniciranje sa ljubavlju, to znači da su one vrlo bitne za vas, iako se ne radi samo o komplimentima i pohvalama. Ono što vama treba je verbalna komunikacija sa vama najbližim osobama, sposobnost da čujete glas sagovornika i otvoreno dijeljenje vaših briga. Ako ovaj način govora koriste i vaši najbliži, onda bi trebalo da možete da im pokažete koliko vam znače, samo sa riječima koje označavaju pohvalu i zahvalnost. Možda će vam izgledati čudno i neobično na početku veze, ali ćete uskoro moći da detektujete sva mala razmišljanja i osjećanja koja ima vaš partner, kao i male stvari koje on očekuje da čuje od vas. Kada vidite da se vaš partner smije i da je zadovoljan, znači da vam dobro ide.

Kvalitetno vrijeme

Ako vam zadovoljstvo čini samo prisustvo voljene osobe, jezik koji koristite da izrazite svoju ljubav jeste kvalitetno vrijeme. I vama zaista nije bitno kako ćete provesti vrijeme sa njim – kod kuće, jedući sladoled ili u gradu, na otvaranju nove galerije. “Zajedno smo”, to je moto vašeg srca. Iako shvatate da vaši najbliži ne mogu svo vrijeme posvetiti vama, sastajanje sa njima na nekoliko minuta ili vrijeme provedeno pričajući sa njima preko telefona vam je dovoljno da se osjetite voljeno. Ako je jezik vašeg partnera isto “kvalitetno vrijeme”, ostavite sa strane sav posao i nazovite ga, a tokom razgovora pokušajte da se fokusirate više i da ga slušate. Izađite u bioskop… Vjerujte nam, to će ga više obradovati, nego neki skupi pokloni.

Primanje poklona

Nemojte ovo pomiješati sa pohlepom. U većini slučajeva, tačna priroda poklona nije važna za osobu koja govori ovim jezikom. Ono u šta su zaista zainteresovani jeste iskrena želja da daju i da dobijaju. Ako npr. za doručak, umjesto klasičnog omleta dobijete pržena jaja u obliku srca, znajte da je to poklon. Takođe će mu spontani sitni pokloni takođe značiti, kao na primjer neki cvijet (nema veze što je muško, vole i oni takav znak pažnje). Kada je osoba ovakva, onu u sebi sadrži želju da čini ljude koje vole srećnim. Ako je ovo jezik govora vašeg partnera, obratite pažnju na slatke male stvari koje će ih u kući podsjećati na vas. Napravite nešto zanimljivo, šta god vam padne na pamet, jer će on sve to čuvati i s vremena na vrijeme pregledavati kako bi se podsjetio na vas.

Djela usluge

Ovaj jezik uglavnom koriste roditelji kada se obraćaju djeci. Kuvanje ručka i večere, pranje veša i pomaganje oko domaćeg. Cijeli dan provedu radeći kućne poslove, ali da li porodici zaista to treba? U ovom slučaju, to su sve djela ljubavi, ali sve što ta osoba dobije su ogorčenje i odbijanje razgovora. Ako je ovo način pokazivanja ljubavi vašeg partnera, trebalo bi da im za uzvrat uradite nešto poput pomaganja oko kuće. Ovo će takve osobe više cijeniti, nego skupe poklone.

Fizički kontakt

Svako ima posebno razmišljanje kada je riječ o dodirivanju. Neki ljudi vole da se drže za ruke, da se ljube ili da diraju kosu partnera. Za druge je poljubac u obraz limit fizičkog kontakta koji mogu da istrpe. Često možete čuti od vjenčanih parova da jedan od partnera provodi dosta vremena u kuhinji, kako bi zadivio drugog ukusnim specijalitetima, dok drugi partner ne želi da ima “fensi” večere, već samo želi da sjedne pored svog supružnika i da gleda film, držeći se za ruke. Ako je fizičko kontakt jezik kojim govori vaš partner da bi izarzio svoju ljubav, obratite pažnju na to koliko ga žele. Grlite i ljubite više nego obično. Čak je i najnježniji dodir manifestacija njegove ljubavi i želje za voljenjem od strane vas.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/kojim-jezikom-ljubavi-pricate/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])