Šta sve treba provjeriti na automobilu poslije zime?

Objavljeno: 12. 4. 2016 u 11:03h

Iako je priprema automobila za zimske uslove na putu nešto na šta vozači znatno više obraćaju pažnju, ne treba zanemariti ni provjere koje bi trebalo obaviti u proljeće, kada su dani vožnje po snijegu i ledu već iza nas.

Svaka zima ostavlja trag na vašem vozilu, bez obzira da li je bila blaga kao ova posljednja, ili nešto oštrija. Prije svega, u slučaju da to već niste do sada učinili, potrebno je da temeljno operete auto u perionici ili kod kuće, ako imate mogućnosti da to uradite na adekvatan način, sa mlazom vode pod visokim pritiskom.

Vožnja po putevima koji se posipaju solju i na kojima zimi nastaje znatno veći broj “udarnih” rupa utiče prije svega na stanje karoserije i sistema oslanjanja, a niske temperature vazduha i korozija na kontaktima na pravilan rad i vek akumulatora. Proljeće je period kada se vraćamo na ljetnje gume koje nismo koristili nekoliko mjeseci, pa je važno ispitati i njihovo stanje.

Zbog svega navedenog, ali i drugih faktora, preporučuje se da u ovom periodu godine automobil podvrgnete post-zimskom pregledu, kako biste mu osigurali što duži životni vijek, ali prije svega radi sopstvene bezbjednosti.

Gume

U slučaju da vozite na gumama za sva godišnja doba i da u proljeće ne mijenjate pneumatike na vašem automobilu, bitno je da provjerite njihovo stanje nakon zimskog perioda.

Prekontrolišite u kakvom je stanju gazna površina i izbacite iz šara sitne kamenčiće koji su se tu zaglavili tokom zimske vožnje, kada se pojedini putni pravci (naročito u planinskim predelima) posipaju rizlom. Kod vulkanizera možete da provjerite da li je gazni sloj gume podjednako istrošen, ali i u kakvom su stanju felne, da nisu negdje oštećene uslijed prelaska preko rupa na putu, što može dovesti do nepravilnog prijanjanja gume i ispuštanja vazduha.

Ako imate dva kompleta pneumatika montiranih na felne, jedne za zimu i druge ljetnje, prekonrolišite pritisak i po potrebi ih dopumpajte kad ih mijenjate. U slučaju da to radite kod vulkanizera, on će se pobrinuti da budu propisno napumpane.

Provjera trapa i sistema oslanjanja

Ako primjetite da vaš automobil zanosi u jednu stranu tokom vožnje, potrebno je da provjerite stanje trapa, koji je zahvaljujući već postojećim, ali i novim rupama koje su se na našim putevima pojavile poslije snijega i mraza, bio na udaru tokom zime.

Reglaža ili centriranje trapa je proces podešavanja uglova točkova tako da su oni normalni u odnosu na podlogu, odnosno horizontalnu ravan, i međusobno paralelni. Svrha ovakvog podešavanja je bolje držanje pravca automobila na ravnom putu i duži životni vijek gume.

Ako vam se prednje i zadnje gume troše neujednačeno, ali i ako vam vozilo zanosi u jednu stranu tokom vožnje, to može ukazivati na nepravilno centriran trap. Tada je potrebno centrirati ili prednji trap ili sva četiri točka, zavisno od tipa automobila i situacije. Takođe, udarne rupe zimi dodatno “troše” oslanjanje vašeg automobila, pa stanje ovog sistema možete prekontrolisati kod svog majstora koji vam održava vozilo.

Akumulator

Hladno zimsko vreme naročito utiče na akumulator koji uslijed dugotrajne izloženosti mrazu može postati manje pouzdan, a ovaj problem postaje izraženiji što je akumulator stariji.

Ako je stariji od četiri godine i ako primetite da motor duže “vergla” prilikom paljenja, najbolje je provjeriti stanje akumulatora kod autoelektričara i po potrebi ga zamijeniti, kako vas ne bi izdao na ljeto, kada odete na odmor i kada ste daleko od kuće.

Limarija

Nakon temeljnog pranja karoserije kako bi se potpuno uklonili tragovi soli, pri čemu posebno treba obratiti pažnju da donje delove vozila, unutrašnjost blatobrana i podvozje, provjerite da li su se tokom zime na karoseriji pojavila dubinska oštećenja u obliku rupica ili ogrebotina koja treba sanirati kako bi se spriječila korozija.

Ovo je veoma važno učiniti kod starijih vozila koja su zbog lošije antikorozivne zaštite osjetljivija.

Vjetrobransko staklo

Kamenčići koji se tokom zime nalaze u većoj količini na putu, mogu lako oštetiti šoferšajbnu, a da vi to i ne primjetite. Ako pronađete takvo oštećenje, sanirajte ga što pre u nekom servisu koji se bavi reparacijom vjetrobrana na automobilima, jer se ono s vremenom širi, pa ćete u jednom trenutku biti prinuđeni da zamijeniti čitavu šoferšajbnu, što nije ni malo jeftino.

Održavanje enterijera

Iako unutrašnjost vašeg automobila tokom zime nije bila direktno izložena spoljnim uticajima, u tom vremensko periodu više se prljaju patosnice, pod i presvlake…

Ako primjetite da je enterijer vašeg vozila previše zaprljan, proljeće i prvi topli dani idealni su da odvezete vozilo na dubinsko pranje i vratite mu nekadašnji sjaj.

Pored svih navedenih stavki, ako ovih dana iz bilo kog razloga vozite automobil na servis, nije na odmet da vam majstor prekontroliše i druge bitne komponente na vozilu, poput kočnog sistema ili kaiševa.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/automobilizam/sta-sve-treba-provjeriti-na-automobilu-poslije-zime/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])