Da li je bolje živjeti u stanu ili u kući?

Objavljeno: 22. 3. 2016 u 13:28h

Riješeno stambeno pitanje, bitan je korak ka lakšem planiranju obaveza i „pogleda“ u budućnost.

U želji da imaju svoj prostor, gdje će početi neki novi život, mnogi mladi bračni parovi se odlučuju da za početak žive podstanarskim životom, a da za kasnije planiraju i kupovinu, bilo stana ili kuće…

Mnogi su međutim često u nedoumici šta izabrati, i šta je „prikladnije“ za život – stanili kuća?

Život u kući i stanu, nesumnjivo se razlikuje. Prije svega, u kući ste nezavistan, u smislu da sami odlučujete kada ćete nešto popraviti, uraditi u dvorištu, i tome slično, sami određujete pravila. Kada je u pitanju stanovanje u stambenoj zgradi, to baš i nije tako. Veliki broj stanara koji sigurno različito razmišljaju, moraju usaglasiti svoje stavove za dobrobit cijele zajednice. Često zavisite od volje drugih, a ako jedan stanar nije saglasan sa određenom odlukom, često mogu nastati i probemi u rješavanju iste.

ggggg

Pojedinci ili porodice, često za život biraju kuću, zbog dvorišta i uživanja u privatnosti, koju su sami kreirali. Osim toga, nema ništa ljepše nego prijatno proljećno ili ljetnje veče, provesti u društvu dragih prijatelja, upravo u sređenom dvorištu i zelenilu, tik ispred svog doma. Ali, sa druge strane, sada imamo i zgrade sa sređenim dvorištem i pravim malim parkom, a takođe u sklopu iste često znaju da budu i teretane, butici, svima neophodne prodavnice, kao i kafe barovi, koji dođu kao odlično rješenje za prvu jutarnju kafu.

Mnogi često povezuju stan tj.kuću, za određeni način života. Iako je možda ranije bilo prisutno mišljenje da je stan preporučljiviji mladim osobama koje još uvijek nemaju porodicu, i spremne su voditi neki aktivniji život, danas baš i nije tako. Imamo slučajeva da sve više porodica bira upravo stanove, a ne kuće, kao mjesto za život, pravdajući to lakšom organizacijom. Stambeni kompleksi su naselja za sebe, i sve što je izgrađeno oko njih, podređeni je upravo stanarima zgrada.

Tu se pretežno nalazi i škola, vrtić, Dom zdravlja, a često i šoping centri, sa svim onim što im je potrebno…

Sa druge strane, kuća vam daje šansu da je mijenjate, prilagođavate sebi. Osim što vam obezbjeđuje potpunu privatnost i mir, redovno sređivanje dvorišta i bašte, može vam doći kao sjajna aktivnost da se odmorite od svakodnevnih obaveza.

gg2

A šta na ovu temu kažu građani? Nesumnjivo je da je prisutna ekspanzija zgrada, koja se možda nameće kao sasvim logično mjesto za stanovanje, ali ko je navikao na život u kući, ostaje joj “vjeran”.

“Odrasla sam u kući, i moram vam priznati da mi je u ovom trenutku, život u zgradi nezamisliv. Mada, nikad ne reci nikad, da sam “prinuđena”, vjerovatno bih se brzo navikla na život u njoj”, kaže Sandra za Kolektiv.me.

Slično razmišlja i njena sugrađanka Milena, koja kaže da ne može da zamisli život bez svoje bašte i velikog dvorišta oko kuće, kao i da posebno uživa da u njemu boravi tokom ljeta, kada su temperature nepodnošljive.

“Moja porodica veliku pažnju pridaje kući, i bašti koju održavamo već godinama. Nema nam ništa milije, nego da ovako sa početkom proljeća, počnemo sa radovima u dvorištu, kako bi spremni dočekali ljeto. To je ja mislim, jedan od glavnih prednosti života u kući. Osim toga, tu je privatnost, a i nemate komšija sustanara, sa kojima morate praviti kompromise”, ističe ona.

Ipak, ima i onih koji su odrasli  u zgradama, i kojima je ona nezamjenjiva. Život sa ljudima različitih profila, nekima čak predstavlja i izazov.

“Kada dugi niz godina živite vrata do vrata sa pojedincima ili porodicama, nekako se srodite sa njima. U mojoj zgradi su sve dugogodišnji stanari, koji su tu uselili kada je zgrada izgrađena. Osim toga, kada stignu ljepši i topliji dani, družimo se u parku ispred ulaza, tako da život u zgradi ima svoju čar”, kaže Aleksandar za Kolektiv.me.

Preseljenje iz zgrade u kuću, mnogima predstavlja izazov, jer zahtijeva promijenu načina života, što potvrđuju i naši sagovornici. Međutim, ako ste u mogućnosti da birate, treba izabrati ono što vam najviše odgovara u tom trenutku.

“Odrasla sam u zgradi, i čini mi se da bi se teško navikla na život u kući. Ipak, čovjek se na sve navikne. Znam dosta ljudi, koji su, kada su osnovali porodice, odlučili da se presele u kuću zbog male djece. Šta znam, svako bira ono što mu odgovara”, kaže ona za Kolektiv.me.

Dakle, stavova za i protiv je nebrojeno! i kuća i zgrade imaju svoje “mane i prednosti”, a na kraju, svako će odabrati ono što mu najviše prija, makar to bilo i privremeno.

Izvor: kolektiv.me

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/da-li-je-bolje-zivjeti-u-stanu-ili-u-kuci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot