Zašto nas mačke vrebaju? (Video)

Objavljeno: 18. 3. 2016 u 13:10h

Da li vaša mačka skače na vas? Naročito ako je u zasjedi? Ne brinite, vaša ljubimica samo želi da se igra s vama ili joj je potreban trenutak vaše pažnje.

Šta učiniti kad vaša mačka “poludi” i odluči da ste danas vi njena lovina? Ako ste se slučajno zapitali da li je takvo ponašanje normalno, ne brinite – mačke su lovci, pa je logično da svoje vještine vježbaju kroz igru.

Mačke “napadaju” svoje vlasnike kada žele da se igraju ili kada im je potrebna pažnja. Uglavnom će se sakriti iza nečega i iznenada napasti iz zasjede.

Kad vas mačka tako napadne, lako se može dogoditi da čak i na trenutak izvuče svoje kandže, ali najčešće se neće zadržavati, niti vas ozbiljno ogrebati, jer joj je cilj da vas samo dodirne i pobjegne. U slučaju da se mačka zadrži na vama i počne da grebe i grize vašu ruku ili nogu u području gležnja, ostanite mirni. To će je zbuniti jer joj instinkt govori da se lovina tako ne ponaša.

Mačke gotovo nikad neće ozbiljno ogrebati svog vlasnika u igri, a pošto se samo pretvaraju da love i vole da pobjeđuju, morate to da im i omogućite.

Mačke na sebi imaju mnogo krzna, kao i debelu kožu, pa međusobno mogu vrlo grubo da se igraju, a pošto i vas vide kao veliku mačku, pretpostavljaju da to možete da izdržite.

Ako ne želite da se mačka na takav način igra s vama, morate da naučite da budete strpljivi s njom i ne vičete na nju ili je terate od sebe kada to radi. Bilo kakva reakcija na takvu igru je nagrada za mačku i samo će povećati učestalost napada.

Ponekad mačka može da ‘napadne’ vlasnika kad je u strahu ili kad je nervozna zbog drugih životinja ili ljudi u svojoj blizini. Na primjer, ako mačka s prozora ugleda drugu mačku kako se šeta po dvorištu, može postati napeta. S obzirom na to da ne može d napadne mačku u dvorištu, pokušaće tu energiju da potroši gde može – na vama.

Nagli ili pokreti koji podsjećaju na lovinu mogu takođe da izazovu iznenadni napad. Na primjer, češanje gležnja lako može mačku da podsjeti na plijen jer se vaše stopalo nalazi u nivou poda, a zvukom i pokretom je podsjećate na malu životinju.

Razloga za brigu može da ima samo ako mačiji napadi bez razloga postaju sve učestaliji ili bolniji. U tom slučaju je najbolje posjetiti veterinara kako bi se utvrdilo da li možda postoji nešto što mačku navodi na netipično ponašanje.

Redovno dnevno korišćenje igračke na štapu trebalo bi da prouzrokuje potrošnju bilo kakvog viška energije koji vaša mačka nakupi tokom dana i učiniti je mirnijom. Izuzetak su mačići i mlade mačke, koje su vrlo zaigrane i još ne poznaju sva kućna pravila. S njima trebate da budete strpljivi, ali i uporni u dresuri.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/zasto-nas-macke-vrebaju-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot