Destinacije koje morate posjetiti prije nego što nestanu (Foto)

Objavljeno: 18. 3. 2016 u 14:40h

Naša planeta je dom različitih pejzaža i divnih kreacija čovjeka. Međutim, zbog promene temperature i podizanja nivoa mora, mnogi od ovih nevjerovatnih prizora možda neće doživjeti da vide naredne generacije.

Dakle spakujte se, zgrabite vaš pasoš i bukirajte karte da vidite ova nevjerovatna mjesta prije nego što nestanu.

Maldivi

Maldivi se prostiru na dva ostrva koja se nalaze u Indijskom okeanu i Arapskom moru. Kao “najniža” zemlja u svijetu u pogledu nivoa mora, sa najvećom količinom zemljišta od 2,3 metara, postoji realan rizik da budu potpuno potopljeni za nešto više od jedne decenije.

Venecija, Italija

Grad Venecija je tehnički arhipelag formiran od preko 100 ostrva povezanih mostovima i kanalima. Istorijske osnove grada su već neko vrijeme pod vodom. Iako se godišnje obnavlja, zbog nedostatka sredstava nije moguće još dugo održati plutajući grad na površini.

Angkor Vat, Kambodža

Angkor Vat je prvi put podignut kao hindu hram. U trenutku postojanja bio je najveći religijski centar u svijetu, a danas je taj bivši hram nevjerovatna olupina zaštićena od strane UNESCO-a kao svjetska baština. Nestabilan teren koji okružuje invazivne korijene polako uništava 1.000 godina staru olupinu. Danas, Angkor Vat nastavlja da tone u okolinu.

Mrtvo more, Srednji Istok

Mrtvo more ima toliko posjetioca koji mogu ostati na plaži bez potrebe da napuste vodu. Međutim, ostatak nekadašnjeg okeana pokazuje srednji godišnji pad od 90-tih godina, i hiljada godina se već suši postepeno. S obzirom na globalno zagrijavanje, vrlo je vjerovatno da prijeti da se osuši.

Sejšeli, Afrika

Druga ostrvska zemlja sa predivnim pejzažima, poznata kao Sejšelska ostrva su na ivici potonuća i poplava. Novi pokušaji sa velikim finansijskim donacijama iz prijateljskih zemalja dovode do smanjenja šanse za oštećenja. Međutim, s obzirom na niske nadmorske visine Sejšela, kolaps je neizbježan.

Kilimandžaro, Kenija

Glečeri Kilimandžara se smanjuju i nestaju. Vjeruje se da je razlog miks temperature, krčenje šuma i prekomerna upotreba zemljišta, odnosno posjetioci koji pokušavaju da se popnu na planinu, što znači da najviša tačka u Keniji može nestati. Iako su posjete potpuno zabranjene, ništa ih ne može zaustaviti.

Tadž Mahal, Indija

Ovo simetrično remek-djelo, nekoliko vijekova staro je velika grobnica Akre, izgrađena kao dom za beživotno tijelo supruge Šaha i može uskoro biti zatvoreno za javnosti. Zašto? Zbog težine i nedostatka strukturalnog integriteta modernih zgrada, Tadž Mahalu prijeti kolaps.

Australijski veliki zaliv

Veliki prostrani australijski zaliv zvanični doživljava “Koralno izbjeljivanje.” Ovo se dešava kada korali ne mogu da opstanu zbog zagrijavanja vode okeana. Drugim riječima, da bi se Veliki australijski zaliv, održao u životu, to bi značilo primjenu novih tehnika na život, a Australiju će koštati milione dolara.

Madagaskar, Afrika

Madagaskar je poznat po prekrasnim pejzažima i raznovrsnom divljači. Nažalost, politička nestabilnost, ekonomska nejednakost i prirodni elementi zajedno su paklena kombinacija koja može da uništi ovu zemlju u narednih nekoliko decenija.

Izvor: zenskimagazin.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/destinacije-koje-morate-posjetiti-prije-nego-sto-nestanu-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot