Ljubav svaki dan daje smisao životu

Objavljeno: 14. 2. 2016 u 11:20h

Zbog ljubavi mnogi su spremni pomjeriti planine, skinuti zvijezde s neba, otići i na kraj svijeta i savladati razne prepreke. Ljubav je ono što životu daje smisao i bez nje ćemo uvijek osjećati manjak.

Važan dio ljubavi su romantika i znaci pažnje, a mnogi zaljubljeni širom svijeta za najromantičniji dan u godini smatraju da je upravo 14. februar, Dan ljubavi ili Valentinovo. Tradicija ovog praznika ljubavi seže u daleku prošlost, ali je posljednjih godina postao sve popularniji i sve slavljeniji.

U 21.vijeku počela je i veća komercijalizacija Valentinova, pa je važno da ne podliježete tome, budite jednostavni i na divan način pokažite svoju ljubav, ne samo ovog, nego i svakog drugog dana u godini. Pokažite partneru kako ste srećni što je uz vas i što ga imate. Često je dovoljno to reći svojim riječima, ako već niste osoba od stiha ili proze. Znakovi pažnje poput doručka u krevet ili izlaska na večeru takođe su dobra ideja. Romantika ne mora biti komplikovana, niti se iskazivati skupim poklonima, naprotiv, ona se krije u jednostavnim sitnicama koje samo treba na pravi način iskoristiti i uživati u zajedničkim trenucima.

Kada su u pitanju ljubavne veze, nema ni jednostavnog ni univerzalnog recepta za savršenu. Ali uspješnu vezu moguće je ostvariti uz povjerenje, malo više pažnje i osluškivanja potreba, kako partnerovih tako i svojih.

Stručnjaci kažu da uvijek treba raditi na vezi, graditi je i njegovati.

A šta to čini njihovu ljubav, koliko je pažnja bitna, koliko ima romatike, i neke sitnice, otkriće nam ovi parovi koji su našli svoje srodne duše.

Ljubavne priče tri para:

Vimija i Ilija Šolak: Dočekali zlatnu svadbu

Bitne datume ne zaboravljaju Vimija i Ilija Šolak iz Banjaluke, koji su ove godine proslavili 50 godina braka, a svaku od tih godina braka obilježili su na prikladan način, uz piće, kafu i poklon.

“Nikada ne zaboravljamo godišnjicu! To nam je izuzetno značajan datum i baš svake godine ga obilježimo uz piće, kafu i neki poklon ili cvijeće. Bez obzira na to da li je to sitnica ili nešto vrijedno, nama je bitno da se sjetimo našeg 1. januara. Ove godine moju “strinu” obradovao sam zlatim lancem i krstićem, jer smo svečano obilježili zlatnu svadbu”, kaže nam Ilija Šolak.

Njegova ljepša polovina Vimija priznala nam je da ipak Ilija više pažnje posvećuje poklonima, dok ona njega za godišnjicu braka obraduje flašom omiljenog pića. Ilija joj često kupuje cvijeće i poklone za rođendan, a nikad ne zaboravlja važnije datume koje im znače.

“Ja se više trudim da obilježim rođendane naše djece, naravno, i naš datum pamtim, godišnjicu braka obavezno proslavimo, ali moram priznati da Ilija češće mene obraduje poklonom nego ja njega. On mi često kupi ružu i neki poklon, kako kad može, ali zaista za ovih 50 godina braka nikada nije zaboravio da mi pokloni nešto”, kazala je Vimija.

Ovaj bračni par ističe da im nije važno da li će jedno drugom pokloniti nešto vrijedno, već sam znak pažnje kada jedno drugom čestitaju bitan datum pa sjednu da popiju kafu i prisjete se ranijih godina. Možda je baš to i ključ uspješnog braka ovo dvoje ljudi, koji sigurno imaju recept za uspješnu ljubavnu vezu.

Marijana i Darko Savić: Pažnju poklanjaju svaki dan

Da se ljubav živi, ponosno nam pokazuju draga i prepoznatljiva lica sa malih TV ekrana Marijana i Darko Savić.

Ovo dvoje TV voditelja iz Banjaluke svoju ljubavnu bajku krunisali su brakom prije više od godinu dana, a smatraju kako je danas uspješan brak istinski blagoslov.

Marijana kaže kako ljubav nije obaveza, ona se podrazumijeva, ali i kako su oboje odrasli u porodicama u kojima je ljubav njegovana kroz generacije, dok je njima ostalo da slijede taj primjer.

“Nemamo nerealne ciljeve, samo živimo naš život i naš brak. Srećni smo i trudimo se, jer koliko god je život danas komplikovan za jedan mladi bračni par, svjesno i dovoljno zrelo smo donijeli odluku da uđemo u brak, u kojem ne otežavamo i ne komplikujemo situaciju već se trudimo da u svakoj situaciji nađemo nešto dobro”, priča Marijana i dodaje da ljubav jeste najvažnija, ali ne i presudna za dobar i uspješan brak.

Iako su kratko u braku, govore kako su uspjeli postaviti čvrste temelje za zajednički život, ali i kako su obostrano neke od svojih navika zadržali i promijenili. Prilagođavanje je jedan od procesa koji njihovu vezu čini jačom.

Upravo su njih dvoje primjer da iskren razgovor, kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme uz neizostavne emocije gradi stabilan odnos dvoje mladih ljudi.

Dan zaljubljenih je praznik koji slavi ljubav, a za koji Marijana smatra da je divan i da je lijepo vidjeti mlade koji poklanjaju pažnju jedno drugom.

“Darko i ja tu pažnju sebi poklanjamo svaki dan. Ljubav ne pada s neba, treba je uhvatiti i njegovati, kako bi razloga za slavlje bilo svaki dan u godini”, kaže ova lijepa voditeljka.

Priznaje da dan prosidbe nikada neće zaboraviti. Darko je svoju izabranicu zaprosio na orginalan i njihovoj profesiji blizak način. Preko TV dnevnika, naravno, u internoj varijanti, kada su bili na večeri.

Slavojka i Kenan Avdibegović: Ljubav jača od rata

Kada je Slavojka Avdibegović, januara 1992. godine, čula očeve riječi: “Pitaj svog supruga da li želi da dođe”, naprosto je zadrhtala. Naime, tri godine ranije, Slavojka se protiv volje oca i porodice udala za Kenana Avdibegovića, muslimana, nakon sedmomjesečne veze. Ovo je priča o Kenanu i Slavojki, koju je objavio “Vermont News”, kao je jednu od najljepših ljubavnih priča u sklopu godišnjeg izdanja “Love & Marriage”, a koju vam prenosimo.

Kenan i Slavojka upoznali su se u Šamcu, gdje su zajedno radili u hotelu, a bilo je to vrijeme kada mješoviti brakovi nisu bili rijetkost.

“Grad gdje smo živjeli bio je sredina bez predrasuda”, kaže Slavojka.

Međutim, baš u vrijeme kada je i njen otac pristao da prihvati njihovu vezu, došlo je do pogoršanja međuetničkih odnosa koji su kasnije doveli do rata.

 “Vidjeli smo da se nadvijaju tamni oblaci rata. Ali, niko od nas nije želio da povjeruje u to, jer to je bila Bosna, multikulturana i raznolika”, kaže ona. Međutim, aprila 1992. godine, vojska je ušla u Šamac, a Kenan je završio na ratištu. Decembra te godine dvije granate su pogodile njihov stan, a Kenan je teško ranjen. Poslali su ga u Beograd, na hitnu operaciju.

Tu, u Beogradu, Slavojki su saopštili da će Kenan ostati paraplegičar do kraja života. Slavojka je stalno bdjela pored njega. Iako su mnogi vršili pritiska da ga napusti, Slavojka to niti je mogla, niti je željela:

“Mi smo potrebni jedno drugom. Ja vidim svu ljepotu u njemu. Nikada ne vidim Kenana u invalidskim kolicima. Moj muž zajedno sa mnom korača kroz život”, kaže danas Slavojka, koja s mužem živi u Americi.

 Kenan, Slavojka i njihov sin nakon brojnih problema uspjeli su da dođu do Sent Luisa, septembra 1996. godine. Jula naredne godine preselili su se u Vermont, gdje je živjela Kenanova sestra s porodicom.

Danas Slavojka radi u laboratoriji na Univerzitetu Vermont. Kakav ima odnos sa suprugom, najbolje govori podatak da mu nije teško da se probudi u 3.30, prije zore, kako bi joj skuvao kafu, jer Slavojkino radno vrijeme počinje u pet sati. Kada se vrati kući popodne, Kenan ponavlja taj njihov ritual.

“Nećete naći mnogo muževa koji će to uraditi. Zajedničko pijenje kafe je nešto poput rituala za nas dvoje”, kaže Slavojka.

Kada je slobodna, njih dvoje uživaju u kuvanju, obilaze prodavnice antikviteta te šetaju psa. Sin im završava kompjuterske nauke na UVM. Slavojka je zadovoljna svojim životom;

“Naš život je dobar. Kome treba nešto više”, kaže ona, a njihova ljubavna priča dotakla je i srca američkih čitalaca.

Legenda o svetom Valentinu

Najpoznatija legenda o nastanku Valentinova potiče iz Rima. Katolička crkva 14. februara spominje sveštenika i mučenika sv. Valentina, koji je živio u 3. vijeku. U to doba Rimskim carstvom vladao je Klaudije II, koji je naredio Valentinovo pogubljenje. Postoji više priča po kojima je upravo ovaj svetac, i to tek u 15. vijeku, povezan s ljubavlju i zaljubljenima. Prema jednoj od njih, sveštenik Valentin nije se slagao s odlukama cara koji je zabranio ženidbu mladim muškarcima, jer su oni bili vredniji za ratovanje. Valentin je stoga potajno vjenčavao mlade parove i uvijek im pomagao. Kad je to Klaudije otkrio, uslijedilo je smaknuće.

Druga legenda kaže kako je sv. Valentin proveo neko vrijeme u zatočeništvu, gdje se zaljubio u kći zarobljenika iz susjedne ćelije. Jednog dana izradio joj je i pisamce u kojem je pisalo: “Od tvog Valentina” (engl. “From your Valentine” – što se i danas piše u čestitke). Ubijen je dok je pomagao hrišćanima u bijegu iz rimskih zatvora.

Tradicija širom svijeta

U Engleskoj su prije 100 godina na Valentinovo oblačili malu djecu u odrasle. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala pjesmu Valentinova.

U Škotskoj je bio običaj da se na pragu odabranice ostavi ljubavna poruka ili čestitka ukrašena čipkom, ukrasnom vrpcom ili nekim drugim materijalom.

U Japanu žene za Valentinovo simpatijama poklanjaju čokoladu. Mjesec dana kasnije, odnosno 14. marta, muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu.

U Italiji je za Valentinovo u središtu pažnje Verona (grad Romea i Julije). Ljubavna pisma ne pišu se samo voljenim osobama nego i Juliji, a pisma čita njeno udruženje, koje nagrađuje autore najboljih pisama

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubav-svaki-dan-daje-smisao-zivotu/||claudebot