Šta kaže nauka: Zašto je čokolada opasna za pse? (Video)

Objavljeno: 8. 2. 2016 u 14:59h

Svi vlasnici pasa znaju kako je čokolada loša za njihove ljubimce, no malo ko zapravo zna naučno objašnjenje zašto je to tako.

I dok je opšte poznata informacija kako psi i čokolada nisu dobra kombinacija, vjerovatno ne znate koji je razlog za to.

Youtube kanal organizacije The American Chemical Society napravio je video sa objašnjenjem zašto svom psu nikad ne biste smjeli davati čokoladu.

Zapravo se sve svodi na djelovanje molekule zvane teobromin.

Hemijska supstanca teobromin koja se nalazi u čokoladi izuzetno je otrovna za pse, a posebno toksičnom čokoladom se smatra ona sa visokim postotkom kakaa.

Teobromin utiče na rad nervnog sistema i bubrega, a kod pasa dovodi do napada, drhtavice i povraćanja.

Kada govorimo o količinama otrovnim za pse, smatra se kako je oko 17 grama kakaa po kilogramu mase toksično za pse.

Ipak, ne bi trebalo eksperimentisati ni sa manjim količinama.

Izvor: klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/sta-kaze-nauka-zasto-je-cokolada-opasna-za-pse-video/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])