Ako ovo radite, brak vam sigurno propada

Objavljeno: 4. 2. 2016 u 10:53h

Da li imate ikada namjeru da, kada se vraćate s posla, pitate svog partnera: “Ćao, kako si? Kakav ti je bio dan?” i da saslušate šta ima da kaže? Sigurni smo da se češće desi da otvorite vrata, bacite ključeve i već ste se našli usred rasprave zbog neke banalne stvari.

Ne brinite, normalno je da ulazite u rasprave poput ovih u nekom periodu, što potvrđuje i doktor Džon Gotman, psiholog s Univerziteta u Vašingtonu i osnivač Gotman instituta.

Kada se završi sve to i kada uvidite da je partner možda i u pravu, da li se izvinite? Ili samo nastavite po svom i smatrate da je unaprijed morao da zna takvu stvar?

Ako se nađete u toj situaciji, svjesno ili ne, dovodite svoju vezu ili brak u opasnost od sloma.

Gotman i psiholog s Univerziteta u Kaliforniji Robert Levenson smatraju da je takvo ponašanje, uz konstantnu kritiku, opstrukcijom svakog dogovora i kameni odbrambeni sistem u 93 odsto slučajeva zaslužan za razvod braka.

Takav zaključak proizveden je poslije 14 godina ispitivanja na uzorku od 79 parova u Sjedinjenim Američkim Državama (od toga je bio 21 razvod tokom studije), a objavljen je 2002. godine.

Takođe, posljednja studija na 373 para koja su ušla u brak otkrila je da će se muž i žena rastati već poslije godinu dana ukoliko konstantno viču jedno na drugo ili osjećaju kad-tad prezir prema partneru.

Sve je zbog kompleksa superiornosti.

Osjećaj da ste pametniji, bolji ili osjećajniji od partnera je prvi znak da vam mišljenje druge strane u tim segmentima nije ni bitno. Štaviše, ne želite ni da budete u njegovoj ulozi da biste razmotrili situaciju. Profesor Gotman je naveo da je prilikom ispitivanja uvijek bitno šta vi tačno mislite ili osjećate, a da je mnogima mnogo manje bitno šta osjeća njihov partner.

Ukoliko osjetite ovakve stvari kod vas u vezi, ne mora da znači da je vaša veza ili brak na ivici propasti, ali morate da budete svjesni da postoje negativne stvari i da morate da ih otklonite. Ne smijete da pustite da to ode predaleko jer bi se u tom slučaju nastavilo mučenje sve do prve skretnice, gdje bi jedna strana željela promjene.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ako-ovo-radite-brak-vam-sigurno-propada/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot