Psi zaista prepoznaju emocije ljudi

Objavljeno: 15. 1. 2016 u 14:27h

Psi mogu da na osnovu izraza lica i intonacije glasa prepoznaju naša raspoloženja, što je osobina koja se dosad pripisivala isključivo ljudima, otkriva studija objavljena u časopisu Biology Letters Britanskog kraljevskog društva.

Životinje su kadre da prepoznaju emocije drugih životinja i naslute njihove namjere, ali samo unutar jedne te iste vrste.

Da bi shvatio osjećanja druge vrste, mozak mora biti u stanju da slike i zvuke koje razaznaje preobrati u mentalne predstave. On mora da bude sposoban da ih procijeni, uporedi, povezuje i kombinuje. Za potrebe istraživanja, naučnici sa britanskog Linkoln Univerziteta i brazilskog Univerziteta u Sao Paulu, postavili su 17 pasa ispred fotografija ljutitih i nasmijanih lica, kombinujući ih sa zvukovima veselih i nervoznih glasova.

Psi su uspješno povezivali veseo glas sa fotografijom srećne osobe, kao i ljutiti glas sa namrgođenim licem, što dokazuje da su psi sposobni da analiziraju vezu između dva osjećanja i da utvrde koherentnost informacije.

“Naša studija pokazuje da su psi sposobni da povežu dve vrste čulnih informacija i da ostvare koherentnu percepciju ljudskih osjećanja. Ta kognitivna sposobnost je dosad bila zapažena samo kod ljudi”, rekao je Kun Guo sa Linkoln Univerziteta.

Mnogi vlasnici pasa svedoče da su njihovi ljubimci vrlo osjetljivi na raspoloženja članova porodice. Ipak, istraživači ističu da postoji značajna razlika između naučene reakcije, na gnjevan glas na primjer, i prepoznavanja različitih podataka.

“U ovom istraživanju psi nisu imali vremena da se upoznaju sa subjektima na fotografijama i njihovim glasovima. To upućuje na zaključak da je sposobnost kombinovanja emotivnih znakova psima urođena”, rekao je Danijel Mils.

“To je možda rezultat posebnog odnosa koji psi imaju sa ljudima”, izjavila je za AFP vođa istraživanja Natalija Albukerki.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/psi-zaista-prepoznaju-emocije-ljudi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])