Razlozi zbog kojih nemate partnera

Objavljeno: 26. 11. 2015 u 14:40h

Osobe natprosječnih intelektualnih mogućnosti često nemaju sreće u ljubavi, a razlog za to leži u nedostatku iskustva i zanemarivanju međuljudskih odnosa od najranijeg doba.

Inteligentne i pametne osobe teško pronalaze srodnu dušu budući da smatraju da niko nije dovoljno dobar za njih. Jedan od glavnih razloga za to je nedostatak iskustva. Osobe natprosječnih intelektualnih mogućnosti od najranijeg doba su usmjerene na uspjeh u školi, na fakultetu i na kraju na poslu, a zbog toga često zanemaruju međuljudske i ljubavne odnose.

Evo devet razloga zbog kojih pametne i inteligentne osobe teško pronalaze partnere:

Ne treba im neko da bi se osjećali dobro

Čvrsto vjeruju da se mogu sami nositi sa svim svojim problemima. To je, naravno, nemoguće. Ne postoji osoba na ovom svijetu koja se sama može nositi sa svim teškoćama i problemima. Samostalnim rješavanjem svih problema vi ne postajete nezavisni nego usamljeni i udaljeni od prijatelja, porodice i partnera.

Čak i kad su u vezi osjećaju se usamljeno

Pametne i inteligente osobe ne žele da provode svaki dan sa partnerom jer ne žele da se osjećaju privrženo. Iako takve osobe i same znaju da je privrženost jako lijepa stvar, ona vodi do ljubavi, ali i brige o partneru. Sama pomisao da moraju brinuti o nekome inteligentne osobe ponekad počinje da guši. Svima su nam potrebni prostor i vrijeme za sebe, a inteligentnim ljudima ta stavka je puno važnija od onih sa prosječnom ili ispodprosječnom inteligencijom.

Na zdrave kompromise gledaju kao na žrtvu

Da bi odnos između partnera funkcionisao, oba partnera se moraju odreći dijela svoje nezavisnosti. Pametne osobe teško se nose s tim. I zbog toga često napuštaju svoje partnere tražeći nekoga ko će se uklopiti u njihovu viziju savršenog partnera uz kog neće morati pristajati na kompromise.

Slobodne su duše kojima nije potrebna zaštita

Za razliku od djetinjstva kad nam je potrebna zaštita, u odraslom dobu počinjemo vjerovati da sve možemo sami. Više ne trebamo nekoga ko će nas zaštititi, a žene, pogotovo one inteligentne, smatraju da su dovoljno snažne da se mogu same nositi sa svim problemima.

Znaju dobro da sakriju svoju ranjivu ličnost

To je zato što ne žele da uspostave intimnu vezu. Veza zahtijeva napor, povjeravanje drugoj osobi i puštanje osobe u svoj život. Ta osoba znaće sve njihove prednosti i mane, znaće koliko im je potrebna ljubav. Ukratko, znaće baš sve o njima, a to inteligentne osobe nikako ne žele.

Posvećeni su obrazovanju

Završavaju najbolje škole, imaju diplome prestižnih fakulteta, ali ne znaju baš ništa o ljubavi. S obzirom na to da nisu sami sebi dali priliku da nauče voljeti, inteligentna bića smatraju da je gotovo nemoguće zaljubiti se u njega i voljeti ga bezuslovno i neopozivo.

Ne žele da budu vaš “život”

Ne žele nikakve nadimke i preziru tepanje jer ne žele da se daju 100 odsto. Kako da to onda očekuju od vas? Osim toga, smatraju da ih očekivanja čine nerazumnima, a oni su naučili da su uvijek razumni i u pravu.

Ne vjeruju u romantiku

Romantika zahtijeva napor i neprestano osvajanje partnera, a uprkos silnom trudu, i dalje ne garantuje da na kraju nećete ostati slomljenog srca. Trud zbog partnera je riskantan. Pametne i inteligentne osobe rizicima se prepuštaju kada je riječ o poslu, ali ne i kada je riječ o srcu i emocijama.

Naučili su da se dobro prikrivaju

To dolazi od inteligencije. Pametne osobe uložile su mnogo vremena u obrazovanje, čitajući između redova, analizirajući svaku riječ i pronalazeći greške u tim riječima. Inteligentne osobe eksperti su kad je riječ o prosuđivanju ljudi. Upravo zbog toga nakon što osjete da su privrženi nekome počinju procjenjivati u kojem će smjeru ići njihov odnos. To je prva greška. Ne žele dati vremena da se njihov odnos razvije u nešto nakon što su donijeli zaključak koji je često potpuno pogrešan.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/razlozi-zbog-kojih-nemate-partnera/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot