Idealan kućni ljubimac: Po danu spava, po noći luta

Objavljeno: 26. 11. 2015 u 15:42h

Afrički patuljasti jež živi između pet i devet godina, a kao ljubimac preporučuje se ljudima s puno obaveza. Naime, ježevi su noćne životinje koje veći dio dana spavaju, a sve uključujući i igru obavljaju noću.

jez

Afrički patuljasti ježevi se ne uzimaju iz prirodnog staništa, već ih selektivno uzgajaju za kućne ljubimce.

Izgledom su slični evropskom ježu, samo kraći. Dolaze u raznim varijacijama boja, uključujući albino patuljaste ježeve.

Afrički patuljasti jež, kao i ostale vrste ježeva, ima bodlje koje su zapravo vrlo tvrde šuplje dlake koje služe za odbranu. Njegove su duge do tri centimetra.

Donji dio tijela, noge i njuška prekriveni su mekim belim krznom. U odraslom su dobu dugi od 17 do 24 centimetra i teže oko pola kilograma. U prirodi dožive od 1,5 do tri godine, a kao ljubimci od šest do devet.

Savršeni su ljubimci za zaposlene ljude koji preko dana rade, a predveče se žele opustit uz svog ljubimca.

Unatoč svemu navedenom ježevi nisu ljubimci za djecu. Više je razloga. Kao prvo to su noćne životinje koje ne vole da neko preko dana budi  ometa njihov ritam.

Svatko ko namjerava nabaviti ježa mora znati da će njegov ljubimac tokom noći praviti buku.

 Na grubu dječju igru i nagle pokrete odgovorit će obranom odnosno ubodom koji može bit bolan.

Prilikom kupovine obratite pažnju na to da li je životinja zdrava.

je1

Jež je zdrav ako:

  • nema podbradak (to je znak da nije bucmast)
  • oči su široko otvorene, pogled jasan, bez suza i krmelja
  • ima vlažan nos
  • nema dugačke nokte na koži i nogama nema oteklina, vidljivih povreda, čireva i sličnih simptoma koji ukazuju da je jež zanemarivan

Oprema za ježa

Ježevi su samotnjaci i ne preporučuje se u paru.

Kao i kod svih drugih ljubimaca i kod afričkih patuljastih ježeva vrijedi pravilo: Što veće to bolje!

To znači da kavez mora biti dovoljno velik da u njega stane kućica za spavanje ili dovoljno piljevine u kojoj će jež iskopati ‘rupu’ za spavanje, dvije hranilice ( suha i mokra hrana), pojilica i kolut za trčanje.

Gdje smjestiti kavez? Na mirno mjesto koje se ne nalazi na propuhu i nije direktno izloženo suncu.

Hrana za ježa

Vlasnici ježeva kućnih ljubimaca najčešće ih hrane kvalitetnim suhim hranama za mačke koje su po svom sastavu najsličnije hrani za ježeve.

To je hrana bogata proteinima (meso), ali redovno im treba davati raznoliko voće i povrće ( rajčica, špinat, mrkva, brokula, dinja,zelena papriku, dinja, grašak, maline, borovnice, lubenicu, tikvice).

Svojim ljubimcima možete davati jaja i posni sir, ali izbjegavajte mlijeko, keks, čokoladu i ostale ljudske slastice.

Potencijalni problemi

Ježevi su aktivne noćne životinje kojima treba omogućiti sve što i drugim kućnim ljubimcima. Osim kvalitetne prehrane to podrazumijeva puno kretanja unutar i izvan kaveza. Ako im to ne omogućite vaš jež će imati problema s viškom kilograma.

Kako bi izbjegli hibernaciju (koja ih može ubiti) ježeve držite na sobnoj temperaturi, između 18 i 22 stepeni Celzijusovih.

Još neki savjeti

Ježa možete uz nadzor da pustite da šeta stanom. Vrlo su radoznali i vole da istražuju okolinu, a za razliku od glodara neće da grizu kablove i nameštaj.

Ježa treba uzimati opranim rukama kako bi se navikao na ili prepoznao vlasnikov miris. Ježevi raspoznaju i vlasnikov glas pa je dobro pričati im.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/idealan-kucni-ljubimac-po-danu-spava-po-noci-luta/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot