Evo koliko često treba da perete kosu!

Objavljeno: 26. 11. 2015 u 15:59h

Pranje i njega kose, jedna je od prvih stavki kod žena, kada je u pitanju ljepota i vođenje računa o njezi. Ipak, uvijek su u nedoumici, koliko često je treba prati, i šta je najbolje za određeni tip kose. Pa, ako niste znale, vrijeme je da konačno saznate!

Šampon nije bio u širokoj upotrebi do početka 20. vijeka, s tim da mu je popularnost porasla kad je kolumnistkinja New York Timesa savjetovala ženama da počnu prati kosu svaki drugi dan, a ne više jednom mjesečno.

Treba li nam uopšte šampon?

Za početak, treba znati da se kosa masti zato što se na njoj taloži sebum – ulje koje lojne žlijezde stvaraju svugdje, osim na dlanovima i tabanima. Nataloženi slojevi sebuma u kosi omogućuju prljavštini da se zadrži u njoj, a šampon se koristi kako bi se lakše oprale te nečistoće. To je dakle posao šampona, iako koliko ćete ga često koristiti zavisi od vaše frizure i vrste kose.

Naime, tanka, ravna kosa omogućava ulju da se brže širi od kovrdžave, debljih vlasi. No zato se oni s gustom kosom češće muče s isušenom kosom, te uvijek trebaju dodatne preparate za hidrataciju.

Znači tanja, ravna kosa se treba češće prati, dok je kovrdžavu bolje prati rjeđe (ne češće od minimalno svaka tri dana), kako ona ne bi pucala.

“Najbolje bi bilo kosu prati dva puta nedjeljno, ili kad vam se čini da joj je potrebno pranje”, izjavio je savjetnik za kosu Skot Kornval, i dodao da ako imate jako gustu, dugačku i kovrdžavu kosu, i treba vam više vremena da je osušite i uredite frizuru, dovoljno je jedno pranje nedjeljno.

Kako bi dodatno zakomplikovali stvari, znajte da neki frizeri smatraju da ne bi trebali koristiti regeneratore istovremeno kad i šampone. I to zato što šamponi čiste, dok regeneratori dodaju težinu i teksturu kosu.

Osobe s ravnom kosom koje žele postići bujniji izgled, mogu kosu prati svakodnevno, no regenerator bi trebali koristiti tek svaki četvrti-pet dan ili svaki drugi, ako žele “laganiji” izgled.

Oni obdareni kovrdžama trebali bi pak kosu prati tri puta nedjeljno, a regenerator koristiti jednom ili dva puta, kad primijete da im kosa djeluje isušeno, piše Independent. A ako se pitate što je s onim urbanim legendama i ljudima koji su navodno u potpunosti prestali prati kosu, te je ona sada divna i sjajna, znajte da je jedan stvar sigurna: ona definitivno neće biti mirišljava. Tj., mirisaće, samo ne onako kako biste vjerovatno željeli.

Izvor: express.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/evo-koliko-cesto-treba-da-perete-kosu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])