Evo šta da uradite kada vam smartphone upadne u vodu

Objavljeno: 23. 11. 2015 u 12:48h

Mobilni su veoma osjetljivi na vlagu, a to još više dolazi do izražaja s današnjim naprednim smartphoneovima koji su tehnički kompleksni, a samim tim i osjetljiviji, naročito na vlagu.

Međutim, šta da uradite kada vam mobilni ipak dođe u kontakt s vodom?

1. Izvadite telefon iz vode što prije

Nakon što ste ga izvadili ugasite ga kako ne bi došlo do kratkog spoja.

2. Ako ste odmah izvadili mobilni iz vode možda neće biti oštećen

Ipak, ako je pao u vodu dok je spojen na punjač, ne vadite ga iz vode, kako vas ne bi udarila struja. Izvadite osigurač za prostoriju u kojoj se nalazi prvo. Mobilni je važan, ali vaše zdravlje i sigurnost su važniji.

3. Što prije ga osušite

Nađite papirne ubruse, otvorite poklopac, izvadite bateriju i obrišite dijelove koje možete. Provjerite da li je voda nanijela štetu ili nije. Pogledajte u ugao u blizini mjesta gdje se baterija nalazi – trebalo bi da vidite bijeli kvadrat ili krug, sa ili bez crvenih linija. Ako je roze ili crven, voda ga je oštetila.

4. Uklonite SIM karticu

Tako ćete spasiti vrijedne podatke i kontakte koji su sačuvani na kartici.

5. Uklonite ostale stvari koje možete izvaditi iz telefona

To se odnosi na masku mobilnog i memorijsku karticu.

6. Osušite mobilni mekom krpom

Pokupite svaku kap do koje možete doći, kako bi spriječili kratke spojeve i koroziju. Ne tresite mobilni kako se voda ne bi zavukla u dijelove do kojih možda nije došla.

7. Koristite usisivač

Njime ćete izvući vodu koju ne možete obrisati krpom. Nikako ne koristite fen.

8. Prije uključivanja sačekajte barem 24 sata

Provjerite da li su sva mjesta na telefonu suva. Ako jesu, uključite mobilni na punjač i pogledajte da li radi. U slučaju da ne radi možda je stvar u bateriji pa je preporučljivo odnijeti mobilni kod ovlašćenog servisera kako biste zamjenili bateriju.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/evo-sta-da-uradite-kada-vam-smartphone-upadne-u-vodu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])