Bračne greške koje dovode do razlaza

Objavljeno: 11. 11. 2015 u 15:17h

Provjerite koje su tri nevjerovatno uobičajene bračne greške koje su korjen mnogih bračnih brodoloma…

Svi znamo da varanje i svađanje vodi do razvoda, ali što je s altruizmom ili nedostatkom zagrljaja? Ponašanje poput varanja manifestacija je dubljih bračnih obrazaca koji uništavaju brakove.

Na tri uobičajene bračne greške, koje čine sam korjen mnogih bračnih brodoloma, upozorava bračna savjetnica Naomi Grunditz.

Altruizam

Altruizam ili pomanjkanje sebičnosti ili čak i požrtvovanost zvuči kao dobra stvar u vezi. Utješno je znati da će vaš partner učiniti sve da vas zaštiti i da vam pomogne, a vi biste isto učinili za njega. Na žalost, altruizam može biti i štetan. Najsrećniji brakovi su oni u kojima oba partnera osjećaju da su njihove potrebe i želje uvažavane. Oba partnera trebaju se osjećati kao da su važne stavke te zajednice. Altruističko ponašanje negira tu važnost. Tokom vremena, ako stalno budete potiskivali vlastite želje i potrebe zbog potreba partnera, dovešće do neravnoteže moći u vezi, koja čak i ako je dobrovoljna, može dovesti do depresije i ogorčenosti.

Izbjegnite te bračne zamke. Neka partner bude svjestan vaših potreba i želja, čak i ako mislite da stvar nije toliko velika. Želite na večeru u italijanski restoran, a vaš partner u kineski? Recite mu to! Ali pazite da govorite ugodno i taktično.

Negativnost

Negativnost je broj 1 uzrok stvaranja neugodnog okruženja koje može naruštiti cijeli brak. To uključuje male geste od prevrtanja očima, zadirkivanja, sarkazma, znakove frustracije, kao i onih očitijih negativnih komentara poput omalovažavanja partnerovog mišljenja, izrugivanja, vrijeđanja. Negativnost uništava povjerenje i sigurnost koju bi vam partner trebao davati. Ona dovede do toga da više ne želite biti u blizini jedno drugoga. Takođe može biti okidač svađama.

Pazite na vlastiti negativni verbalni i neverbalni govor te ih pokušajte potpuno ukloniti. To ne znači da se nikada ne trebate naljutili ako je partner nešto učinio. Ali to učinite smirenim, neutralnim govorom. Objasnite mu koliko vas boli kada koristi negativnosti prema vama.

Gubitak neseksualne intimnosti

S obzirom da fizička intimnost zavisi o tome koliko vam je ugodno s partnerom, fizička privlačnost jedna je od prvih žrtava negativnosti u braku. To je nesreća, jer je fizička privlačnost lijepak svakog braka. Nedostatak fizičke intimnosti može izazvati gubitak emocionalne intimnosti, povećavajući udaljenost u vezi, seksualne afere, a na kraju i razvod.

Fizička privlačnost puno je više od seksa. To je maženje, ljubljenje, grljenje, držanje za ruke… Novi parovi stalno pokazuju tu neseksualnu intimnost i to je znak da se privlače i da su zainteresovani jedno za drugo. Studije su pokazale da je neseksualna intimnost značajan faktor dugoročne bračne sreće. Ti topli, pozitivni, kontakti oslobađaju u tijelu istu hemikaliju kao i tokom seksa. Dok brak može biti dobar i bez seksualnog života (sve dok su oba partnera u tome saglasna), vrlo vjerojatno će se boriti ako nema i bilo kakve tjelesne intimnosti.

Taj je problem lako riješiti: zadajte sebi cilj da partnera svakog dana na pozitivan način dodirnete deset puta. Potom povećavajte broj. S obrzirom da vas tjelesni kontakti mogu učiniti senzualnijima, to može biti dobar način da i vaš seksualni život procvjeta.

Jeste li primijetili nešto od navedenog i u vašem braku? Ne brinite. Zapravo, uočavanje ovih grešaka prvi je koraku njihovom ispravljanju i stvaranju čvrste baze jake, srećne zajedničke budućnosti.

Izvor: bebac.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/bracne-greske-koje-dovode-do-razlaza/||claudebot