15 gradova koje treba posjetiti bar jednom u životu (Foto)

Objavljeno: 3. 11. 2015 u 16:09h

Turistički magazin Konde Nast Traveler i ove godine objavio je listu najboljih gradova svijeta, sastavljenu prema ocjenama više od 128.000 čitalaca. Pogledajte koje su se prestonice našle na samom vrhu liste…

Tokio, Japan

1

U prestonici Japana prepliću se tradicionalni i savremeni elementi. Označena je kao jedna od najboljih modnih prestonica svijeta, a dom je Meiđi svetilišta, kao i Carske palate.

Barselona, Španija

2

Jedinstvena arhitektura i izvrsna kuhinja donijele su prestonici Katalonije 14. poziciju na listi. Nijedan turista ne propušta da posjeti Gaudijeva djela poput Sagrada familije i parka Guelj, a nakon dobre šetnje prijaće vam paelja i tapas. Za noćni provod najbolja je sangrija.

Venecija, Italija

3

Pojedini stanovnici Venecije voze automobile, drugi upravljaju čamcima i gondolama. Ovaj grad, doduše, ponekad nastrada od poplava, ali restoran na vodi i dobar šoping privlače brojne turiste širom svijeta.

Salcburg, Austrija

4

Zbog čuvenog kompozitora Mocarta koji je rođen ovdje, Salcburg često se nađe na turističkoj mapi. Ovaj grad takođe je dom najveće pivare u Austriji – Bräustübl zu Mülln, a može se pohvalti i brojnim muzejima, palatama i restoranima.

Jerusalim, Izrael

5

Kao jedan od najsvetijih gradova u istoriji čovečanstva, Jerusalim privlači hrišćane, jevreje i muslimane širom svijeta.

London, Engleska

6

London je svakako mnogo više od pabova, crvenih govornica i dabl deker autobusa – njegovi muzeji i parkovi ubrajaju se među najbolje na svijetu.

Kjoto, Japan

7

U Kjotu se nalazi 1.600 budističkih hramova, 400 šinto svetilišta i oko 100 restorana koji posjeduju bar jednu Mišelinovu zvezdicu. U pitanju je jedan od najočuvanijih gradova Japana, na čijim ulicama možete vidjeti ljupke gejše.

Briž, Belgija

8

Poznat po ulicama od kaldrme, kanalima, i očuvanom Starom gradu, Briž predstavlja srednjevjekovnu bajku koja se nekako obrela u realnom svijetu . Njegova luka predstavlja ključnu tačku evropske trgovinske razmjene.

Prag, Češka

9

Od Astronomskog sata i Starogradskog trga do barova uvučenih u podrume, Prag je savršen grad za istraživanje. Najbolje fotografije grada načinićete na brdu Petrin.

Rim, Italija

10

U Rimu se nalazi najveća katedrala na svijetu, Bazilika Svetog Petra. Osim što bi obavezno trebalo da posjetite Koloseum, fontanu di Trevi i Siksitnsku kapelu, ne propustite priliku ni da uživate u ukusnim, svježe pripremljenim obrocima i kvalitetnom domaćem vinu.

Pariz, Francuska

11

Kao jedna od najvećih prestonica mode, umjetnosti i gastronomije, Pariz se sasvim zasluženo našao na petom mjestu. Turiste privlače i brojni kafei, luksuzni butici i neke od najpoznatijih znamenitosti na svijetu.

Sidnej, Australija

12

Prestonica Novog Južnog Velsa najpoznatija je po čuvenoj zgradi Opere. Kao priobalni grad, Sidnej se može pohvaliti prelijepim pješčanim plažama, na kojima građani i turisti rado surfuju.

Beč, Austrija

13

Najistaknutiji građani muzičke prestonice Evrope bili su Mocart, Betoven i Sigmund Frojd. Popijte espreso u jednom od najpoznatijih kafea ili uživajte u jednoj od najpoznatijih poslastica na svijetu – saher torti.

Budimpešta, Mađarska

14

Prestonica Mađarske poznata je po brojnim banjama, a kulturu korišćenja termalnih kupki njeguje još od 16. i 17. vijeka. Sečenjijev lančani most koji spaja Budim i Peštu (istočni i zapadni dio Budimpešte) pruža jedan od najljepših pogleda na svijetu.

Firenca, Italija

15

Firencu od svih gradova najviše izdvaja njena umjetnička scena. Lokalnom stanovništvu i brojnim turistima naročito zadovoljstvo predstavlja posjeta raznim galerijama, muzejima i crkvama.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/15-gradova-koje-treba-posjetiti-bar-jednom-u-zivotu-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot