Zatvoreno 57. Venecijansko bijenale i izložba “University of Disaster” Paviljona BiH

Objavljeno: 28. 11. 2017 u 14:12h

Završnom svečanošću i konferencijom za medije 26. novembra zatvoreno je 57. Venecijansko bijenale u okviru koga je predstavljeno 120 izabranih umjetnika u internacionalnoj postavci ovogodišnje umjetničke direktorke Kristin Masel i 86 nacionalnih paviljona.

Bijenale je i ove godine pokazalo da interesovanje svjetske publike za savremenu umjetnost raste, pa se trend povećanja posjetilaca nastavio, te je zabilježen i novi rekord u posjeti sa preko 615.000 posjetilaca tokom ovogodišnjeg sedmomjesečnog trajanja bijenala.

U nedelji u kojoj se sumiraju utisci i rezultati o učešćima nacionalnih paviljona, Paviljon Bosne i Hercegovine, kao jedan od 33 nacionalna paviljona koja su smještena van Arsenala i Đardina, imao je ove godine zapažene posjete kako od strane stručne publike i medija, tako i od strane posjetilaca bijenala koji su u velikom broju posjetili naš paviljon.

Brojka od 69.736 posjetilaca koliko zvanično iznosi broj posjeta našem paviljonu, govori o tome da je Paviljon Bosne i Hercegovine među najposjećenijim nacionalnim paviljonima na prostoru grada Venecije.

Paviljon Bosne i Hercegovine, u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske na ovogodišnjem bijenalu se predstavio sa izložbom „University of Disaster“ umjetnika Radenka Milaka realizovanom u saradnji sa Romanom Uranjekom i gostujućim internacionalniom umjetnicima (Slovenija, Švedska, Norveška, Njemačka, Urugvaj, Meksiko, Senegal).

Internacionalni aspekt izložbe i učešće velikog broja stranih umjetnika koji su pružili podršku umjetniku Radenku Milaku i prezentaciji Paviljona BiH dao je posebne rezultate kroz specifičan PR koji je omogućio posjetu većeg broja galerista, kustosa, umjetnika i stručne publike kao i akreditovanih novinara koji u fokusu imaju savremenu umjetnost, što je omogućilo brojne referentne tekstove koji su pozitivno ocijenili koncept i izložbu (Art Review, Kunstforum, ArtForum, Il giornale dell Arte i mnogi drugi).

Ovogodišnja izložba je zaokružena poklonima umjetnika Radenka Milaka i Romana Uranjeka kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS u kojem će se naći tri referentna rada sa ovogodšnje izložbe. O njenom kvalitetu posebno govori i činjenica da je muzej Folkvang iz Esena otkupio 4 rada Radenka Milaka koji je postao prvi umjetnik sa naših prostora čiji će se radovi naći u kolekciji tog muzeja.

Nadamo se da će uspjeh ovogodišnje izložba i činjenica da je MSU RS već drugi put uspješno realizovao Paviljon Bosne i Hercegovine, omogućiti kontinuitet predstavljanja BiH na umjetničkom bijenalu ali i na bijenalu arhitekture na kojem naša zemlja još nije učestvovala.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/zatvoreno-57-venecijansko-bijenale-i-izlozba-university-of-disaster-paviljona-bih/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])