U Banjaluci otvorena izložba u čast jednog od najvećih srpskih vajara (Foto)

Objavljeno: 9. 1. 2018 u 19:56h

​Istina je da je majka kada me rodila rekla: “Neka je muško pa makar kamen tucao.” Poslije je bila srećna što je prorekla moju sudbinu, ali ne da tucam kamen na drumu, nego da stvaram umjetnička djela.

Ovo je svojevremeno u svojim memoarima zapisao Sreten Stojanović, jedan od najvećih srpskih skulptora 20. vijeka, u čiju je čast u ponedjeljak uveče u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANU RS) otvorena izložba pod nazivom “Sreten Stojanović, skupture i crteži”.

Upravo na ovoj izložbi publici je dostupan portret Sretenove majke Jovanke, s kojim će 1919. godine otići na Akademiju u Pariz, odakle će skulptura na velika vrata ući u srpsku likovnu umjetnost dotad poznatu i priznatu uglavnom po freskoslikarstvu i slikarstvu.

Izložbu je, osim ANU RS, realizovao Odbor za obilježavanje Dana Republike Srpske, a priredio ju je akademik Milivoje Unković.

S obzirom na to da Sreten Stojanović potiče iz čuvene prijedorske porodice, koja je u prvoj polovini 20. vijeka iznjedrila osmoro visokoobrazovane djece, među kojima je i čuveni doktor i narodni heroj Mladen, Unković nam je kazao da je jako čudno što su u Banjaluci prvi put izložena Sretenova djela.

“Međutim, ako uzmemo u obzir šta se sve dešava sa našom kulturom, onda nekako možemo to i da razumijemo. Naravno, životni tokovi teku, tako da je Sreten Stojanović ovdje u Banjaluci, među svojima u Krajini, prvi put zastupljen mislim jednom velelepnom, mogu reći i antologijskom izložbom, tako da je meni zadovoljstvo što sam njen autor”, kazao je Unković za “Nezavisne”, podsjećajući da je prošle godine Galerija ANU RS obilježila Dan Republike Srpske izložbom srpskih ikonopisa od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira s područja Bosne i Hercegovine, da je istim povodom ove godine otvorena izložba o Sretenu Stojanoviću, te je izrazio nadu da će ovakve postavke, koje na najbolji način njeguju ovdašnju baštinu, postati tradicionalne.

Izložba posvećana Sretenu Stojanoviću poklopila se i s jubilejom, jer smo u godini kada se obilježava 120 godina od rođenja ovog umjetnika. U postavci su zastupljeni radovi iz Stojanovićeve najranije faze, do radova koje je radio krajem pedesetih godina 20. vijeka, dakle pred samu smrt.

“Ono što je veoma bitno za Sretena Stojanovića jeste da je on jedan od naših naznačajnijih autora kada je u pitanju skulptura portretskog karaktera. To je jedan psihološko-realistički portret. Stojanović je tu nezaobilazan autor i jedan od velikana ne samo naših prostora, već i šire”, naveo je Unković.

Dodaje da je na izložbi prisutan i dio crteža koji su skice i predlošci, što je, kako naglašava, za njega bilo osvježenje, jer crtež najbrže prati misao i čini najbolju vezu i dinamiku sa skulpturom.

“Na izložbi su, takođe, prisutni i tekstovi koji su u propratnom katalogu prvi put objavljeni javno. O Sretenu je pisao Ivo Andrić, gdje govori o radosnim bojama kod Sretena Stojanovića, potom Miodraga Protića, koji je napisao sjajnu studiju  o djelu Stojanovića, i Zorana Pavlovića, profesora, umjetnika i slikara”, rekao je Unković, napominjući da, pored prvi put objavljenih tekstova, postavka donosi i veliki broj prvi put izloženih djela.

Izvor: Nezavisne novine/ Milan Rakulj /Foto: Velibor Tripić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/u-banjaluci-otvorena-izlozba-u-cast-jednog-od-najvecih-srpskih-vajara-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])