Nebeski pejzaži

Objavljeno: 11. 2. 2012 u 22:47h

Izložba akademskog slikara Živka Šušnice pod nazivom “Portretisanje pejzaža u zemlji nedohoda” otvorena je sinoć u Maloj vijećnici Banskog dvora. Ovo je njegovo prvo predstavljanje s pejzažima, a inspiraciju za njih je pronašao na Zmijanju.

Prije sedam godina, kao učesnik saborovanja na Zmijanju, napravio je prve dvije slike. Tad je počeo da se bavi pezjažima, što je rezultiralo sinoćnjom izložbom.

“Ovi pejzaži nisu obični, oni su vanzemaljski, nebeski pejzaži. Ja sam kolorista, volim boju, volim razigranost. Neki govore da postoje nekakva pravila, na primjer ne ide žuta i zelena, i sl. Kod mene tog nema, ja volim sve boje i šarenilo.”

Na samom otvaranju izložbe, prof. Ljubomir Gajić je slikara uporedio sa Gilgamešom koji odlazi da traži besmrtnost u zemlju kedrova. Osvrnuvši se na tu metaforu, Šušnica je našao sličnost između Gilgameša i umjetnika.

“I umjetnik, sa svakim svojim djelom odlazi u mit, u legendu. Postalo je nepisano pravilo da tek nakon smrti, umjetnikova djela bivaju prepoznata i priznata. Inače, svi umjetnici danas su potcijenjeni i na margini. U ovoj muci i recesiji treba nešto i napraviti. Ja nisam jedan od onih umjetnika koji u toku stvaranja razmišljaju o budućnosti, prošlosti. Ja razmišljam samo  o slici. Kod mene nema tajnih poruka, sve je veselo. Život ima i tuge i veslog. Zašto slikar ne bi slikao samo ono veselo?”

Živko Šušnica, rođen u Prokuplju 1948, od 1960. živi i radi u Banjaluci. Član je, i osnivač “ULRUSA”. Do sada je imao devet samostalnih, i 87 kolektivnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prve nagrade “Žena i revolucija”, 1967. u Banjaluci.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/nebeski-pejzazi/||claudebot