Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke: Ostavio veliki trag u slikarstvu

Objavljeno: 14. 7. 2014 u 08:27h

Dušan Simić, poznati slikar čije je stvaralaštvo značajno obilježilo 50. godine prošlog vijeka, ostavio je veliki trag na području likovne umjetnosti na našim prostorima.

izlozba-simic-1

Bio je i duhovni vođa grupe ”Četvorica” koju su, pored njega, činili slikari Alojz Ćurić, Bekir Misirlić i Enver Štaljo, a prvi put su se predstavili izložbom u Domu kulture u Banjaluci 1955. godine i Banjaluku načinili jezgrom modernog slikarstva.

“Četvorica” su začetnici moderne umjetnosti u BiH koja proističe iz ljubavi prema stvaralaštvu i stvaralačkoj slobodi, a koja je nespojiva sa tada dominantnim ideološkim osnovama.

Ta ideja slobode je najznačajnija u Simićevom djelu sa kojim je i povezivao “Četvoricu”, koji su bili toliko različiti i osobeni, a opet su sačinjavali jedan krug.

INSPIRACIJA U PEJZAŽIMA: Simić je kroz individualni rad nastavio da ispituje vezu između unutrašnjih emotivnih stanja i spoljnjeg vizuelnog svijeta. Zbog toga, koliko mu je zdravlje dozvoljavalo, obilazio je periferne i manje vidljive gradske četvrti ili pejzaže u okolini kako bi u njima tražio odgovore u svojim skicama i crtežima.

Simić je rođen 1. septembra 1930. godine u Banjauci, a slikarstvo je završio na banjalučkoj Višoj pedagoškoj školi 1953. godine kod profesora Bože Nikolića, veoma priznatog slikara.

Želio je nastaviti studij slikarstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu ili istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali su ga zdravstveni i materijalni problemi spriječili u tome.

U Simićevom slikarskom radu uvijek je bio veoma bitan crtež, jer kako je i sam govorio, bez dobrog crteža uopšte ne može biti i dobar slikar, to je podloga, odnosno temelj slikarstva, zato su njegova olovka ili tuš na papiru bilježili tok likovne misli.

Putujuće izložbe

“Od 2007. godine 25 djela Dušana Simića čuva se u depou Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a vlasništvo su grada Banjaluka. Njegovo stvaralaštvo predstavljeno je retrospektivnom izložbom 2008. godine i monografskom publikacijom. Takođe, putujućim izložbama koje Muzej organizuje u posljednjih nekoliko godina, Simićev opus je predstavljen i u brojnim gradovima širom Republike Srpske”, istakla je Žana Vukičević, kustos Muzeja savremene umjetnosti RS.

Iako je stvarao u siromaštvu i teškom vremenu, ipak je pratio svjetske trendove moderne umjetnosti, te je stvorio djela koja ni po čemu nisu zaostajala za onima koja su u to vrijeme stvarali umjetnici na zapadu.

Društvo likovnih umjetnika Banjaluke ustanovilo je 1979. godine nagradu “Dušan Simić”, a koja je dodjeljivana ”za unapređivanje likovnog stvaralaštva”.

Simić je preminuo u Banjaluci 12. novembra 1961. godine.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nekad-i-sad/istaknute-istorijske-licnosti-banjaluke-ostavio-veliki-trag-u-slikarstvu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])