Banjalučki umjetnik gost Beča: Paponja otvorio izložbu “Dvojina”

Objavljeno: 4. 4. 2018 u 16:20h

Talentovani banjalučki umjetnik Davor Paponja otvorio je proteklog vikenda u  bečkom Kulturnom centru “AU” samostalnu izložbu crteža pod nazivom “Dvojina”.

izlozba

Davoru je ovo prva samostalna izložba u inostranstvu, a po njegovim riječima velika mu je čast što se njegovo prvo inostrano izlaganje dogodilo u prostoru Kulturnog centra AU” (Art Gallery & Open Space & Experimental Ground).

“Više sam nego zadovoljan prijemom i reakcijama na moje radove nakon otvaranja izložbe. Moram posebno istaknuti da mi je velika čast što su radovi otvoreni upravo u galeriji Kulturnog centra “AU” u Beču, veoma zanimljivom multižanrovskom i internacionalnom umjetničkom prostoru. Tu se često dešavaju brojni kulturni događaji svih vrsta umjetnosti,  od slikarstva, preko muzike do projekcije filmova i video instalacija. Izložba je organizovana na poziv kustosice Amalije Stojsavljević,  koja je trenutno na master studijima Istorije umjetnosti u Beču, kao posljedica naše dobre saradnje u Banjaluci kada je radila kao kustos u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske”, rekao je Davor, dodajući da je centralni motiv izložbe slikarsko istraživanje religijske prošlosti.

“Kroz radove zapravo pokušavam da istražim meni blisku religijsku prošlost, gdje se prisustvo paganskih elemenata neprestano, poput dvojine, provlači kroz obrede i simbole, ali koji na prvi pogled nisu toliko očiti. Figure su uvijek prikazane u paru, aludirajući na dvije strane iste medalje, koje istovremeno upućuju na dualnost i jedinstvo kako u hrišćanstvu, tako i na podvojenost svakog „univerzalnog“ principa”, rekao je Paponja.

O izložbi je na otvranju govorila kustosica Amalije Stojsavljević, koja je pomenula da je riječ o orginalnom umjetničkom sažimanju vizuelnog jezika hrišćanske ikonografije.

“Ciklus crteža “Dvojina” nazivom upućuje na staroslovensku gramatičku jezičku konstrukciju, koja se tek kao arhaizam u našem jeziku i danas može sresti, čime se aludira na savremeni položaj hrišćanstva koji je izgubio svoju dominaciju u svetu u kom živimo. Prisustvo ranohrišćanske ikonografije očituje se u jasnom pokušaju sažimanja vizuelnog jezika zatečene autohtone predhrišćanske kulture i početak konstruisanja sopstvenog vizuelnog identiteta hrišćanstva”, rekla je Amalija Stojsavljević o crtežima. Izložba je otvorena do 30 aprila.

Izvor: srpskainfo.com / Autor: Branislav Predojević / Foto: Davor Paponja/privatna arhiva

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/banjalucki-umjetnik-gost-beca-paponja-otvorio-izlozbu-dvojina/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])