Akademski slikar Nikola Kekerović: Nagrada za trud i talenat

Objavljeno: 12. 3. 2015 u 10:17h

Boravak u Beču će mi pružiti mogućnost da se upoznam sa njihovom umjetničkom scenom i da ispratim sva značajnija dešavanja, kojih tamo ima u velikom broju. Imaću priliku da upoznam kustose i da im na kraju svog boravka predstavim radove koji budu tamo nastali.

Rekao je ovo mladi akademski slikar iz Banjaluke Nikola Kekerović, koji je tromjesečni boravak u Beču dobio kao pobjednik konkursa koji su organizovali “namaTre.ba ” i SHARE projekti pod pokroviteljstvom austrijske ambasade.

Kako je pojasnio Kekerović, studenti umjetnosti i umjetnici do 28 godina, koji žive u BiH pozivani su da pošalju svoje video-radove u trajanju od najduže deset minuta.

“Tema nije bila određena, a sve vrste video-radova i žanrova su bile dobrodošle. Zatim je internacionalni tim umjetnika od svih pristiglih radova odabrao deset najzanimljivijih. Organizovana je izložba finalnih video-radova u Trebinju, gdje sam proglašen za pobjednika”, rekao je Kekerović.

Kao pobjednik takmičenja dobio je stipendiju za tromjesečni boravak u Beču, kao artist-in-residence.

“U Beču imam obezbijeđen atelje, stan i produkciju radova. Trenutno nemam isplanirano šta ću produkovati tamo, idem na spontanost”, istakao je ovaj mladi umjetnik, čija su dva video-rada, sa kojima je i konkurisao na takmičenju, prikazana na izložbi u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, koja je trenutno u toku.

Pobjednički rad “Njihova umjetnost” na ironičan način kritikuje ponekad dosadna otvaranja izložbi, koja traju predugo bez ikakvog razloga.

“Drugi rad “Teletekst” je nastao kao umjetnički projekat, gdje bi nekoliko mojih radova, u formi priča koje bih “kačio” na teleteks bile dostupne da se čitaju na javnom serviseru, tako da ljudi ne moraju da idu u galerije. Sve se može od kuće iz fotelje. Rad je isto ironičan i degutantan, kao i sve vijesti koje svakodnevno slušamo i gledamo”, pojasnio je Kekerović.

On je dodao da je ova izložba za njega od velikog značaja, jer mu je pružena šansa da izlaže sa umjetnicima koji su takođe bili pobjednici ovog takmičenja u prošlosti.

“Video je za mene najspecifičniji medij u umjetničkom izražavanju. Uglavnom ga koristim kada treba da zabilježim proces nastanka djela. Umjetnost se za mene dešava u trenutku nastajanja djela, tako da su produkovane slike, fotografije i video-snimci samo dokumentacija tog procesa”, ističe ovaj umjetnik i dodaje da nam treba više manifestacija gdje će video dobiti svoje priznanje kao umjetnički video.

Kada je u pitanju njegovo usavršavanje, trenutno je na master studiju na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i priprema nove projekte.

“Nove ideje se stalno motaju po glavi, ali treba vremena da dobiju konačnu realizaciju. Radim više teorijski, pišem eseje i čitam, a u drugoj polovini godine krećem u realizaciju završnog master rada u vidu izložbe”, najavljuje Nikola Kekerović.

“Apartman”

“Projekat “Apartman” je zamišljen kao niz izložbi, projekcija, razgovara sa umjetnicima koji bi trebalo da podstaknu ostale mlade umjetnike da počnu da izlažu samostalno ili u grupi pomoću našeg projekta. Kroz projekat i izložbe pokušavamo da popularizujemo savremenu umjetnost. “Apartman” je specifičan upravo zato što su izložbe organizovane u stanovima, privatnim prostorima, gdje umjetnici imaju potpunu slobodu kreacije. Uskoro spremamo razgovor sa mladim umjetnikom Bojanom Stojčićem iz Sarajeva, u okviru kojeg će predstaviti publici svoje radove”, rekao je Nikola Kekerović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/akademski-slikar-nikola-kekerovic-nagrada-za-trud-i-talenat/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])