Akademski slikar iz Banjaluke Biljana Gavranović: Spontanost rađa inspiraciju

Objavljeno: 23. 1. 2016 u 15:44h

Inspiracija dolazi spontano, ne razmišljam puno o tome šta ću raditi, ali kad se uhvatim jedne teme, onda radim na njoj dok je skroz ne iscrpim i ne zaokružim neku cjelinu.

Rekla je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” akademski slikar iz Banjaluke Biljana Gavranović, čiji su radovi trenutno izloženi na zajedničkoj izložbi “Sove” sa slikarom – keramičarom Sonjom Bikić u banjalučkoj galeriji “Sonja Bikić”.

Publika ima priliku da pogleda oko 20 Biljaninih crteža rađenih različitim tehnikama i na različitim podlogama.

“Na papiru sam radila crteže tehnikom pero – tuš, koristila sam kuhinjsku dasku na kojoj sam radila akrilom, dok sam na keramičkim pločicama radila bojama za staklo” objasnila je slikarka.

Gavranovićeva već dugi niz godina crta ptice, među kojima je sova jedan od rodonačelnika u tim ciklusu.

“Sova mi je bila zanimljiva kao ptica, možda to ima veze sa značenjem u različitim religijama, tumači se kao ptica noći ili kao ptica mudrosti” rekla je Biljana i dodala da ne planira posebno koje će podloge koristiti, već za realizaciju rada koristi sve ono što joj se učini zanimljivim.

O situaciji u umjetnosti kod nas kaže da se ona nije mnogo primijenila od osamdesetih godina, te ističe da je najbitnije da umjetnici rade u kontinuitetu i da izlažu.

Kao redovan profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci stalno je u kontaktu sa mladim ljudima, te im poručuje da se samo entuzijazmom i radom mogu probiti i pokazati svoj talenat i izvan granica BiH.

“Veliki je broj studenata koji na banjalučkoj Akademiji umjetnosti diplomiraju, pa odu u inostranstvo. Jedan od primjera je i Selma Selman, koja je prošle godine osvojila nagradu “Zvono”, a sada je u Njujorku” kazala je Gavranovićeva.

Istakla je da je velika šteta što nema više sličnih nagrada za mlade umjetnike, koje bi im bile odskočna daska i koje bi im pomogle da se dalje kreativno razvijaju.

Za sticanje iskustva i razvoj, ali i druženje sa drugim umjetnicima koji se okupljaju na ovim susretima, prema Biljaninom mišljenju, veoma su važne i likovne kolonije, a iskustva stečena na njima smatra bogatstvom.

Gavranovićeva je nedavno svoje sove prikazala i na samostalnoj izložbi u Prijedoru, a što se daljih planova tiče, 2019. godine planira da zaokruži svoj umjetnički izlagački period i obilježi 40 godina stvaranja.

Biografija

Biljana Gavranović je završila Akademiju likovnih umjetnosti 1982. godine u Sarajevu. Jedan je od osnivača kultne grupe “Zvono”. Učestvovala je na brojnim kolektivnim međunarodnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Do sada je samostalno izlagala oko 20 puta i dobitnik je više priznanja.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/akademski-slikar-iz-banjaluke-biljana-gavranovic-spontanost-rada-inspiraciju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])