Izložba Demijana Hersta stigla u Banjaluku

Objavljeno: 6. 3. 2016 u 08:10h

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, British Council i Paul Stolper Gallery su objavili da će izložba “Nova religija” britanskog umjetnika Demijana Hersta biti otvorena u muzeju 17. marta 2016.

Riječ je o jednom od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspješnijih svjetskih umjetnika, koji je dobitnik prestižne Turnerove nagrade.

Izložba je nastala kao rezultat saradnje Demijana Hersta i galerije Paul Stolper 2005. godine. Najprije je predstavljena u Londonu u galeriji Paul Stolper, zatim u All Hallows crkvi i Victoria & Albert muzeju.

Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku.

U Banjaluku je izložba stigla iz Poljske gdje je nakon višemjesečne postavke izazvala veliku pažnju publike. Otvaranjem izložbe u MSURS u Banjaluci započinje njeno prvo predstavljanje u široj regiji.

Izložbom “Nova religija” Herst želi da nas podstakne na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put.

Koristeći se ovim univerzalnim temama, Herst u svojoj “Novoj religiji” suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u specifičan dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, sa jedne strane osjećajan, prisan i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je sa druge strane istovremeno analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinske profesije.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske jedini je izlagački prostor u BiH koji je, zadovoljivši visoke kriterijume i profesionalne standarde postavke, dobio ekskluzivnost predstavljanja ove značajne izložbe na našem prostoru.

Projekat se realizuje u saradnji sa British Councilom i galerijom Paul Stolper iz Londona, čime se obilježava 20 godina djelovanja British Councila u BiH i slavi jačanje saradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti.

Izložbu je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

Izvor: RTRS

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/izlozba-demijana-hersta-stigla-u-banjaluku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])