Ćopić u očima Španca najbolja karikatura

Objavljeno: 2. 2. 2016 u 19:49h

Branko Ćopić, nacrtan rukom jednog Španca, pobjednička je karikatura 8. međunarodnog konkursa karikature, koji organizuje časopis “Nosorog”. Ova karikatura ujedno je dio izložbe karikatura sa spomenutog konkursa, koja se od ponedjeljka veče može pogledati u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS (NUB RS) u Banjaluci.

Drugo mjesto pripalo je Peruancu za karikaturu Franca Kafke, dok je na trećem mjestu Kolumbijac sa karikaturom Borhesa. Inače, konkurs je bio otvoren od oktobra do decembra prošle godine, a tema je bila “Najbolji svjetski pisci – od Homera do danas”.

Miladin Berić, potpredsjednik žirija ovogodišnjeg konkursa, kazao je da je imao čast da zajedno sa još šest članova žirija pogleda oko 400 karikatura, sa kojima je donio konačnu odluku o pobjedniku.

Možda je tema ove godine bila zahvalna i uglavnom su se karikaturisti oslanjali na poznate svjetske književnike i većina se njih može prepoznati.

“Pobijedio je Branko Ćopić kojeg je nacrtao Španac i mislim da je to jako dobra karikatura i da ga je strašno dobro pogodio”, istakao je Berić.

On je otkrio da je karikature poslalo 135 karikaturista iz 41 zemlje, sa tri kontinenta, te je naglasio da je najviše stiglo karikatura o Šekspiru, Francu Kafki, ali i živih pisaca koji danas zaokupljaju pažnju čitalaca.

Bilo je zanimljivo posmatrati uglavnom starije posjetioce kako se dive majstorijama karikaturista iz cijelog svijeta, a oni priznaju da su im posebno za oko zapele karikature domaćih pisaca poput Ćopića i Andrića, a koje su nacrtali karikaturisti iz dalekih država.

Među prispjelim radovima, prema Berićevim riječima, bilo je jako malo onih iz BiH, tako da su izložena jedan ili dva rada domaćih autora.

“Mi možemo imati dobre karikaturiste, ali oni nemaju gdje da objavljuju jer nijedne dnevne ili sedmične novine u RS, pa i BiH ne objavljuju karikaturu. Kad nemate gdje objavljivati – onda ljudi i nemaju motivaciju za crtanje”, pojasnio je on. Ipak, to nije slučaj sa karikaturistima iz Zimbabvea, Irana, Palestine, Meksika, koji su svoje radove slali na ovaj konkurs.

Među gostima na otvaranju postavke bio je i karikaturista iz Beograda Nikola Otaš, koji smatra da je bivša Jugoslavija imala vrhunske karikaturiste, ali da se danas od ovog poziva ne može živjeti.

“Ja sam jedan od najmlađih karikaturista u Srbiji, a imam 56 godina, onda vam je sve jasno. Ima nekoliko momaka koji crtaju, ali nemaju mesta u medijima i ako ne dobiju neku nagradu vani teško da će dobiti zasluženu pažnju”, naveo je Otaš. Dodao je da karikatura ne može da promijeni ništa, ali može da ukaže i da da dijagnozu problemu.

Brojke

400 – radova pristiglo

135 – karikaturista

41 – država

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/copic-u-ocima-spanca-najbolja-karikatura/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot