Samostalna izložba slikara Boška Vukojevića poslije deset godina u Banjaluci

Objavljeno: 19. 12. 2015 u 11:04h

Ne volim mnogo da pričam o svojim djelima, jer želim da se izražavam kroz sliku i posmatraču ostavljam prostor da djelo doživi na svoj način. Ako publika moje djelo ne protumači na svoj način, smatram to promašajem.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” akademski slikar iz Banjaluke Boško Vukojević koji nakon više od decenije priprema samostalnu izložbu. Postavka će biti otvorena 24. decembra u velikom izložbenom salonu banjalučkog Banskog dvora Kulturnog centra.

“Publika će imati priliku da vidi između 70 i 80 radova. Dvije trećine izložbe činiće djela rađena raznim tehnikama koja su nastajala od 2003. godine pa do danas, a jednu trećinu slike koje su nastale prije oko 35 godina” naveo je Vukojević.

On je objasnio da je odlučio da prikaže slike nastale 1977. i 1978. godine, u takozvanom “periodu crnih slika”, kada je bio aktuelan i crni talas u filmu.

Uz jednu od slika iz tog ciklusa ovaj umjetnik je pripremio i novinarski tekst slikara i književnika Milete Prodanovića, objavljen 2007. godine, koji govori o izložbi crnih slika u Muzeju savremene umjetnosti u Dizeldorfu u Njemačkoj početkom osamdesetih godina prošlog vijeka.

“U tom tekstu sam prepoznao jednu od svojih slika iz crnog perioda, a koja je nastala nekoliko godina prije te izložbe o kojoj je pisao Mileta” kazao je Vukojević.

S obzirom na to da je Boško samostalni umjetnik, svaki dan provodi u ateljeu i kaže da njegovo radno vrijeme traje između šest i sedam časova dnevno, te ističe da volju i inspiraciju za rad uvijek ima, o čemu svjedoče i njegova djela kraseći kutak u kome nastaje čarolija.

On smatra da dužina rada na slikama ne mora biti presudna, ali da svakako utiče na kvalitet slike, te dodaje da je kao umjetnik pronašao svoj izraz i put, što će publika sigurno prepoznati i na ovoj izložbi.

Ono što Boško ima zajedničko sa brojnim umjetnicima je to što je njegova djela moguće vidjeti jednom ili dva puta godišnje na grupnim izložbama, dok samostalne izložbe pravi tek jednom u deset godina.

“Iskreno, ne volim izložbe. Više volim komunikaciju i rad sa ljudima koji dolaze kod mene u atelje i pogledaju moje radove, sa kojima sjednem i porazgovaram o slikama” priznaje Boško ističući da je njegov atelje njegov izložbeni prostor.

Zbog pripremanja izložbe Vukojević je proteklih dana imao pune ruke posla – nošenje slika kod uramljivača, na zatezanje, pravljenje kataloga i spiska zvanica samo su neki od zadataka koje mora da obavi, te priznaje da priprema postavke nije lak posao.

Izložbeni prostor

Što se izložbenog prostora u Banskom dvoru tiče, Boško kaže da je zadovoljan jer je to konvencionalan prostor.

“Nije mi problem da prilagodim izložbu tom prostoru za razliku od umjetnika koji se bave savremenom umjetnošću kojima ponekad enterijer otežava postavljanje izložbe” kazao je Vukojević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/samostalna-izlozba-slikara-boska-vukojevica-poslije-deset-godina-u-banjaluci/||claudebot