Izložba u MSU RS: Dodirom osjećaju umjetnost

Objavljeno: 5. 11. 2015 u 19:14h

Cilj s kojim smo stvarali ovu izložbu bio je da privučemo što veći broj slijepih i slabovidih osoba da posjete muzej i da dožive jedno iskustvo koje na ovim prostorima dosad nisu imali, kazala je Žana Vukičević, kustos Muzeja savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci.

Postavka “Prostor, oblik, dodir”, koja je sinoć trebalo da bude otvorena u ovoj muzejskoj instituciji, autorski je projekat Vukičevićeve i Sarite Vujković, direktorice MSU RS, i predstavlja prvu izložbu na našim prostorima u potpnuosti prilagođenu za slijepa i slabovida lica.

“Riječ je o specijalizovanoj izložbi koja je u potpunosti prilagođena za slijepa i slabovida lica, a takođe je to i izložba kojom se obilježava 40 godina od osnivanja umjetničke grupe ‘Prostor, oblik’. Oni su uveli apstrakciju kao jedan novi umjetnički izraz na našim prostorima, koji je u tom trenutku bio izuzetno avangardan, tako da je s te strane vrlo važno prisjetiti se takve jedne pojave”, istakla je Vukičevićeva.

Napomenula je da kada je sam proces pripreme postavke u pitanju, izazov je bio apstraktna djela prilagoditi osobama koja su slijepa i slabovida i s te strane ona jeste važan poduhvat i korak dalje.

Izložba je osmišljena s ciljem da se apstraktna umjetnička djela kao vrijedna kulturna baština, koju čuva MSU RS, predstave na nov način. Ovakav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je putem njihovih specijalnih prilagođavanja, pripremljenih namjenski za ovu izložbu, a obuhvataju taktilne replike djela umanjenih dimenzija, adaptacije pomoću zvuka i mirisa, kao i originalne primjerke dostupne za dodir. Sve izložene radove prate opisne legende na Brajevom pismu, kao i audio-zapisi.

Uporedo s ovom postavkom biće održavani i 6. regionalni muzejski susreti na temu “Socijalna inkluzija i savremeni muzej”.

Tim povodom u gradu na Vrbasu od danas do 8. novembra gostovaće preko trideset muzejskih profesionalaca iz Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rumunije, Moldavije i BiH. Ovu stručnu konferenciju MSU RS organizuje u saradnji s Regionalnom alijansom ICOM SEE i Nacionalnim komitetom ICOM BiH.

Tema ovih muzejskih susreta odabrana je u skladu sa činjenicom da se upravo socijalna inkluzija uvrštava u vodeće probleme s kojima se suočava savremena muzeologija, a koji naročito za muzejske institucije u BiH i regionu predstavlja jedan od trenutno najvećih profesionalnih izazova.

Podrška

Podršku i pomoć za realizaciju izložbe pružili su: Specijalizovana biblioteka za slijepa i slabovida lica RS, tiflolog – grafolog Jovica Radanović, skluptor Dušan Pašić,  grafički dizajner Nemanja Mićević, grafičari s Akademije umjetnosti u Banjaluci Maja Lakić-Lazić i Aleksandar Lazić, dizajner zvuka Srđan Radaković, a svoj glas pratećim audio-sadržajima ustupio je glumac Goran Jokić.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/izlozba-u-msu-rs-dodirom-osjecaju-umjetnost/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])