Izložba “Pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita” predstavljena Banjalučanima (Foto)

Objavljeno: 28. 8. 2015 u 12:06h

Izložba “Umetnost i vlast – pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita”, autora Ane Panić, kustosa Muzeja istorije Jugoslavije iz Beograda, otvorena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci.

Posjetioci Muzeja savremene umjetnosti imaće priliku da do 16. oktobra vide 47 slika i 11 grafika najvećih imena likovne umjetnosti Jugoslavije, kao što su Nadežda Petrović, Sava Šumanović, Petar Lubarda i mnogi drugi.

Izložba je realizovana u saradnji sa beogradskim Muzejom istorije Jugoslavije i Galerijom Matice Srpske iz Novog Sada.

Izložbu je otvorio generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, koji je izrazio oduševljenje, kako umjetničkim djelima, tako i ovom saradnjom: “Ova izložba je dokaz kako je svaka ideologija prolazna, a umetnost večna”.

Na otvaranju je govorila i direktor Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković, koja je izrazila veliku zahvalnost muzejima što su omogućili Banjalučanima da vide sve ove radove.

Vujkovićeva je još naglasila da je ovu izložbu inicirao ministar kulture Srbije Ivan Tasovac, koji, nažalost, nije mogao da prisustvuje otvaranju.

Upravnica Galerije Matice Srpske Tijana Palkovljević je naglasila da je posebna vrijednost ove dvije ustanove, istorijske i umjetničke, to što imaju potpuno isti pogled na to kako savremeni muzej treba da radi.

“Ovo je izložba koja je vratila stari sjaj ovim umetničkim delima, a prezentovani su u Banjaluci nakon izlaganja u Novom Sadu i Beogradu”, rekla je ona.

Palkovljevićeva je izrazila zadovoljsto što su ova djela doputovala u Muzej savremene umjetnosti, čime su oni dobili i trećeg saradnika, što je dokaz da sporazumi nisu samo slovo na papiru.

Autorka izložbe Ana Panić je istakla da je ovom izložbom prenijela poruke koje su je lično zanimale i koje je pokušala da predstavi ovom izložbom – zbog čega su baš ovi pejzaži poklonjeni Titu.

“Oni reflektuju ideologiju vlasti i mit o Josipu Brozu Titu, ali i pričaju priču o Jugoslaviji, jer su u pitanju pejzaži iz cele bivše zemlje”, rekla je ona.

Izvor: Nezavisne / Foto: J. Đurđević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/izlozba-pejzazi-iz-zbirke-josipa-broza-tita-predstavljena-banjalucanima-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])