Umjetnici inspirisani motivima Banjaluke

Objavljeno: 13. 7. 2015 u 18:40h

U okviru projekta “Kultura za Banjaluku” u prijatnoj atmosferi ateljea u hotelu “Fortuna” danas je otvorena 1. međunarodna umjetnička kolonija.

Koloniju, koja će trajati tri dana, otvorio je Milenko Lakić, direktor Art centra Banjaluka, a umjetnike i prisutne u ime pokrovitelja koji su omogućili ovako nešto pozdravili su Nada Jovanović, direktor Turističke organizacije Republike Srpske, Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore regije Banjaluka, te Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada Banjaluka.

“Nadam se da će Banjaluka i njena okolina biti dovoljno inspirativne i da će vam dati određene ideje koje će ostaviti traga u onome što radite”, kazao je Goran Račić, te izrazio želju da umjetnička kolonija postane tradicionalna jer grad Banjaluka to zaslužuje.

Umjetnici su stigli u Banjaluku dan ranije i zavirili smo u njihove prve radove na koloniji, kojima se već do otvaranja nazirao krajnji oblik.

“Ja se bavim frekvencijom, mene prije svega zanima kolorit: ton i zvuk pretvaram u boju. Ovo što sada radim je skok sa mosta u reku Vrbas – to su energetski odnosi reke prema čovjekovom tijelu i sunca kao izvora toplotne energije naspram hladnoće reke”, rekla je za “Nezavisne” Radmila Šijan iz Novog Sada, član Udruženja likovnih umjetnika “Likovni krug”, kroz koje je za 60 godina postojanja prošlo preko 400 umjetnika. Slično Radmili Šijan, jedan od banjalučkih motiva koristi i Branka Bondžić-Đuričić.

“Trenutno radim Safikadu. Naredne dvije slike biće isto na temu legende o Safikadi. To je moja inspiracija ovih dana. Inače, bavim se slikarstvom i kostimografijom, pozorišnim i modnim kostimom, tako da jako volim u svojim slikama koristiti motive iz istorije kostima”, rekla je Bondžić-Đuričićeva iz Beograda, koja je pohvalila tim i organizaciju te vedrinu ljudi iz Banjaluke, u kojoj je prvi put.

“Mislim da će mi ova kolonija ostati u sećanju po izuzetno lijepom ambijentu kojem se nisam nadao. Atelje je odličan, prostran, svjetlo je dobro. Slika koju trenutno radim biće mrtva priroda, nešto angažovanijeg karaktera. To je jedna kompozicija koja se radi u stilu minimalizma”, kazao je Predrag Čomagić, akademski slikar iz Vrnjačke Banje, koji je, takođe sudeći po skici slike, inspirisan ovdašnjim motivima. Pitali smo ga da li geografska karta Republike Srpske koju slika pored ogromne čaše ispada ili upada u istu.

“Ne događa se neka vrsta pokreta, već je to jedno trajno stanje koje predstavlja našu svetlu budućnost, u koju ipak ima nade. To je novi realizam kojem se, na moju radost, polako scena u Evropi i svetu vraća, iako naravno postoje i apstraktna stremljenja”, otkriva Čomagić.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/umjetnici-inspirisani-motivima-banjaluke/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])