Kafanski, ali i umjetnik kraljevskog dvora

Objavljeno: 19. 6. 2015 u 22:00h

Opus od 40 djela sažetih pod nazivom “Beograd Jovana Bijelića”, koja svjedoče o raznolikim vezama poznatog umjetnika sa gradom u kojem je proveo veliki dio života slikajući njegove slojevite i prepletene odnose, čine izložbu koja je u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci otvorena u četvrtak veče.

MSU RS je bio ispunjen brojnim posjetiocima, željnim kvalitetnih umjetničkih djela ili jednostavno dobrim poznavaocima Bijelićeve umjetnosti, pred kojima su u velikim formatima sinuli koloritni Bijelićevi portreti, pejzaži i motivi mrtve prirode.

Zanimljivu životnu, ali i profesionalnu priču o jednom od najznačajnijih srpskih slikara između dva svjetska rata ispričala je Simona Čupić, autor postavke i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

“U MSU RS je prikazan praktično kompletan opus Jovana Bijelića, iako tema zvuči kao da je određena samo jednom celinom – to zapravo nije. Bijelić je decenije života proveo u Beogradu, gde je i nastajao najveći deo njegovog rada. Tu su njegovi bosanski pejzaži po kojima je prepoznatljiv i koji nastaju kao svojevrsna nostalgija sećanja na neke bolje dane, na jednu idealizovanu predstavu koja, kao i svaka druga nostalgija, može da nastane samo u izmeštenju”, kazala je Čupićeva.

Rođen u Bosanskom Petrovcu 1886. godine, Bijelić je svoj životni, ali i umjetnički put nastavio u Sarajevu i Krakovu, gdje se školovao, a usavršavao se i u Parizu i Pragu, da bi 1919. godine došao u Beograd, gdje se bavio scenografskim i pedagoškim radom.

Pričajući o njegovim osobinama Čupićeva je istakla da je on bio čovjek nevjerovatnog temperamenta, ljudskih i umjetničkih kvaliteta, koji se potpuno komforno kretao od kafana na periferiji do kraljevskog doma Karađorđevića, te slikao sve one nama danas poznate ili nepoznate ljude koji su činili Beograd između dva svjetska rata.

Ovom postavkom, koju je MSU RS priredio u saradnji s Akademijom nauka i umjetnosti RS, Banjaluka se priključuje obilježavanju jubileja – 130 godina od rođenja i 50 godina od smrti velikog srpskog slikara i akademika.

“Dolaskom ove postavke u Banjaluku kao da je zatvoren jedan krug. Bijelić je bio prepoznatljiv po bosanskim pejzažima, ali ono što je manje poznato je to da su svi njegovi bosanski pejzaži nastali u Beogradu. U tom smislu oni jesu prirodni deo ovog izbora koji je trebalo da pokaže 50 godina umetnikovog života i rada u jednoj sredini”, navela je Čupićeva.

Sarita Vujković, direktorica MSU RS, govoreći o značaju ove postavke, koja će u naredna dva mjeseca biti izložena u Banjaluci, podsjetila je da je 1995. godine vihor rata zaprijetio da uništi blago iz Spomen-muzeja Jovana Bijelića u Bosanskom Petrovcu.

“Tadašnja Galerija likovnih umjetnosti RS pružila je utočište njegovim djelima, sačuvavši ih za neka bolja i mirnija vremena. Nakon višegodišnjeg čuvanja, na desetu godišnjicu izbivanja iz matičnog muzeja, zbirka umjetnina Jovana Bijelića vraćena je u Petrovac 30. avgusta 2005. godine, a neposredno prije toga djela su bila izložena u MSU RS”, rekla je Vujkovićeva.

Sva djela izložena u MSU RS izazivala su pažnju posjetilaca, mada najviše portret njegove mlade kćerke Dubravke, koja je 1944. godine prvo uhapšena, da bi potom bila i strijeljana u banjičkom logoru, koji je uvijek predmet proučavanja likovnih znalaca.

Bijelićeva djela posuđena su iz brojnih galerija i muzeja, ali i privatnih kolekcija. Najveći doprinos dali su Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, čiji je direktor Dušan Otašević prisustvovao otvaranju, te Galerija Matice srpske u Novom Sadu, čija je upravnica Tijana Palkovljević-Bugarski takođe pozdravila prisutne na otvaranju izložbe u Banjaluci.

Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS, svečano je otvorio izložbu naglašavajući da ona pokazuje dvije veličine: jedna je njen autor, a druga jedno Bijelićevo impozantno pluralno djelo.

Kuzmanović je naglasio da je Bijelić veliki i raznorodni slikar i organizator kulturnog preporoda, koji je imao značajan uticaj na plejadu slikara s područja Krajine.

Prateći program izložbe

Tokom trajanja izložbe “Beograd Jovana Bijelića” u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci biće priređena kustoska tumačenja postavke, a tokom jula biće organizovane tematske kreativne radionice za djecu pod zajedničkim nazivom “Šareni svijet Jovana Bijelića”, čiji je sponzor Hypo Alpe Adria banka Banjaluka.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/kafanski-ali-i-umjetnik-kraljevskog-dvora/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot