Ivoni Uzelac slikarstvo kao odmor za dušu

Objavljeno: 7. 6. 2015 u 10:12h

Ivona Uzelac (15) iz Banjaluke je samouka slikarka, koja stvara divne slike koje bez teksta ostavljaju i iskusne poznavaoce umjetnosti.

Slikanjem se počela intenzivnije baviti prije koju godinu, a nastavnica likovnog obrazovanja u OŠ “Miloš Crnjanski” u Banjaluci, koju je upravo završila, redovno joj je uzimala crteže kako bi ih izložila na školskim izložbama.

Njeni radovi, osim na školskim zidovima, mogu se vidjeti i u kućama rodbine, prijatelja i poznanika, kojima ih je ova djevojka poklanjala, a uspjela je i u tome da radove i pokoji put proda istinskim ljubiteljima umjetnosti.

“Nisam pohađala nikakvu školu slikanja, to je jednostavno talenat koji je došao sam od sebe i koji namjeravam dalje usavršavati, u nekoj od škola crtanja ili slično”, kaže nam Ivona.

Radove najviše voli da radi grafitom, ali u posljednje vrijeme intenzivnije je počela koristiti tempere i ulje na platnu. Teme bira zavisno od raspoloženja.

“Za mene slikarstvo predstavlja odmor za dušu i bijeg od svakodnevice. Da nacrtam jednu sliku potrebno mi je minimalno šest sati, ali sve to zavisi od težine rada, dok mi je za portret potrebno najmanje dva do tri sata. Najviše volim raditi portrete, konje, a i sve što mi se svidi”, govori Ivona.

Kada se ne bavi slikanjem, ova mlada umjetnica slobodno vrijeme posvećuje časovima klavira.

“Dok sam u slikarstvu samouka, za muziku je kriva genetika. Moja porodica muzički je nastrojena, pradjeda je je svirao harmoniku, a ujak svira gitaru i bubnjeve, tako da se u mojoj 12. godini probudila želja da sviram klavir”, ističe Ivona.

Kako bi izbrusila talenat za muziku, Ivona je imala u planu da upiš i muzičku školu, ali zbog većeg broja godina u tome nije uspjela, te sada pohađa privatne časove klavira.

Ovaj ponosni “vukovac” maturant sprema se za upis u medicinsku školu. Slikanju i sviranju klavira će posvetiti onoliko vremena koliko joj to buduće obaveze, ali i finansije budu dozvolile.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/ivoni-uzelac-slikarstvo-kao-odmor-za-dusu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])