Vanda Govedarica: Živim za umjetnost

Objavljeno: 1. 5. 2015 u 12:14h

Obično kad nešto volite i uživate u tome, vi ste neiscrpan izvor ideja, a samim tim i energije za ono čime se bavite.

Ja živim za umjetnost različitih vidova, bez obzira i na često nedostatak materijalne nadoknade, kaže Banjalučanka Vanda Govedarica (34), arhitekta, dizajnerka unikatnog nakita i ženski vokal banjalučkog rok benda “Shanghai Street Fight”.

Ona kreira veoma neobičan nakit pod nazivom “Ofinger dizajn”, koji je zapravo produkt reciklaže.

“Dizajniranjem nakita sam se počela baviti još na trećoj godini fakulteta, ali izradi nakita i detalja od kože ozbiljnije sam se posvetila tek prije tri godine”, priča Vanda, koja radove predstavlja i na Facebook profilu “Ofinger dizajn” i “Ofinger”.

Nakit koji izrađuje, uglavnom orglice i narukvice, u većini slučajeva je napravljen od reciklirane kože, metala i stakla. Ona se tretira na razne načine: oslikavanjem akrilnim bojama, tretiranjem parom, rezbarenjem, bušenjem i slično. Unikatnu seriju dizajnerskog nakita Vanda je još 2005. godine predstavila u Dortmundu u Njemačkoj na zajedničkoj izložbi sa dvoje prijatelja, akademskih slikara. Od tada, njen rad se mogao kod nas vidjeti na raznim mjestima: od galerija do sajmova. Trenutno izlaže u Udruženju građana “Galerija” u Banjaluci.

“U kombinaciji sa kožom dosta često koristim i metalne elemente, počevši od aluminijuma, raznih legura pa sve do sitnijih čeličnih elemenata, koji su takođe reciklirani”, precizirala je ova dizajnerka.

Vanda dodaje da materijale za nakit sakuplja i među ostacima u fabrikama namještaja, kožnim galanterijama, salonima kupatila.

“Važno je u tom procesu biti inovativan”, kaže ona, te dodaje da sada među klijentima za nakit, pored žena, ima i muškarca, kako sa područja BiH tako i iz inostranstva.

Ona kaže da je i visoka moda odranije njena pasija.

“Divim se inovativnosti, hrabrosti i viziji koje veliki kreatori donose na scenu spajajući na taj način modu sa muzikom, fimom, plesom”, kaže Vanda i dodaje da su neki od njenih modnih uzora Karl Lagerfeld, pokojni Aleksandar Mekvin, Vivijen Vestvud i Džon Galijano.

Kao ženski vokal domaćeg benda “Shanghai Street Fight” od 2011. godine, ona ističe da je muzika za nju radost.

“Sva previranja koja se dešavaju u meni radeći u produkt dizajnu i arhitekturi, nestaju u muzici”, naglašava Vanda.

Vanda, koja je po zanimanju arhitekta, ali se ovim poslom danas bavi kao frilenser – slobodni arhitekta, ističe da je danas prilično teško biti mladi arhitekta u BiH.

“Nedostatak radnih mjesta, veliki suficit kadra, opšte stanje u zemlji, sve su ovo faktori zbog kojih veliki broj mladih svih profesija, pa tako i arhitekata, živi za neke ‘normalne’ uslove na granici egzistencije”, naglašava Vanda.

U budućnosti ona sebe vidi okruženu porodicom i bliskim prijateljima, radeći posao koji voli. “To je bar zamisao”, dodaje Vanda.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/vanda-govedarica-zivim-za-umjetnost/||claudebot