Banjaluku Dragaš volio više od sebe

Objavljeno: 30. 3. 2015 u 09:45h

Mjesto dešavanja poznato, “Klub umjetnika” u Banjaluci, ali ovaj put sa posebnim povodom, divnim sjećanjem na umjetnika Slobodana Dragaša, koji je u pravom smislu riječi živio umjetnost.

Spuštanjem niz dobro poznate stepenice nekadašnjeg skladišta za ugalj u željezničkoj stanici ulazi se u “Klub” krcat poznatim licima, prijateljima, gdje je svakoga ko je došao dočekala bura pomiješanih emocija.

Nije bila jasna granica sreće i tuge, ali je atmosfera, ipak, bila protkana pjesmom, smijehom, anegdotama i pričom o umjetnosti, jer bi on, Slobodan Dragaš, tako volio.

Čovjek koji je, kako kaže umjetnik Renato Rakić, volio više Banjaluku nego sebe, među svojom porodicom, prijateljima i najdražim gradom nije već punih devet godina. Umro je 29. marta 2006. godine.

Međutim, on je tu, među nama. Samo treba da se osvrnemo oko sebe i osjetićemo i vidjećemo da je dobri Dragašev duh duboko utemeljen u svaki ćošak Banjaluke.

“Samo kada krenemo od ovog mjesta, “Kluba umjetnika”. To je on osmislio sa ciljem da umjetnost približi ljudima. Ovo nije klasična galerija u kojoj provedete neko vrijeme sa umjetničkim djelima. To je kafić koji širom otvara svoja vrata svakom posjetiocu koji može vrijeme provedeno tu bukvalno živjeti sa umjetnošću”, rekao je jedan od bliskih Dragaševih prijatelja Miloš Šolaja.

Podsjetio je da je Dragaš bio inicijator velikog broja kulturnih sadržaja, kolonija, a kako ističe, mnogi ne znaju da je upravo on autor reljefa na “Boski”, koji je uradio u znak sjećanja na zemljotres koji je pogodio Banjaluku 1969. godine.

“Banjalučki klub “Delta” je takođe njegov koncept, pa kolonija Krupa na Vrbasu, a mnoga njegova djela i skulpture u javnim prostorima govore da Slobodan i njegovi umjetnički ciljevi žive među nama. Samo treba da ih se podsjetimo i nastavimo putem koji nam je on utabao”, kazao je Šolaja.

“Klub umjetnika” je ovaj put obogaćen sa nekoliko Dragaševih djela koja do sada nisu bila prikazana u javnosti.

“Ova izložba nije retrospektiva, nije programski definisan izbor. Ovo nije izložba zamišljena sa ciljem da se predstavi određena faza ili određena likovna problematika u opusu velikog umjetnika, opusu koji je prekinut prerano, naglo i nepravedno. Ova izložba je diktirana nakupljenom tugom, erupcijom sjećanja i nezaustavljivo nadirućih pitanja”, zapisala je istoričar umjetnosti Ljiljana Ševo.

Kako je rekao umjetnik Goran Janković, Dragaš je ostavio dubok i svijetao trag u Banjaluci.

“Ono što je posebno je da je Dragaš u svojim slikama, crtežima i skulpturama dao originalan pogled i rakurs prema figuraciji koju je njegovao. Nadam se da će nadležni naći način da se jednom retrospektivnom izložbom oda pošta našem sugrađaninu i umjetniku”, zaključio je Janković.

Fondacija i ulica

“Sljedeće godine napuniće se decenija otkako Slobodan Dragaš nije sa nama. Znamo da je testamentom veliku većinu svojih djela ostavio Banjaluci. Upravo zbog toga ćemo pokrenuti inicijativu o osnivanju fondacije sa njegovim imenom, iz koje bi bili stipendirani mladi umjetnici, kao i da jedna ulica u Banjaluci ponese njegovo ime, jer je Dragaš to i te kako zaslužio”, rekao je Miloš Šolaja.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/banjaluku-dragas-volio-vise-od-sebe/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])