Žene u “Žiži”!

Objavljeno: 8. 12. 2014 u 16:11h

“Banjalučka Akademija je iznjedrila mnogo mladih i talentovanih umjetnika, kako žena, tako i muškaraca, iza kojih vrijedi stati i podržati ih, ali ta podrška uglavnom izostaje”, kaže Nataša Jovanić, jedna od šest autorki izložbe “Pegla, čokolada, depilacija” koja je otvorena s ciljem promocije žena u umjetnosti.

ziza

Pored Jovanićeve, koja se na ovoj izložbi predstavila grafikama, mogu da se vide i fotografije, video-radovi i poezija Nine Sladojević, Mile Panić, Saše Tatić, Arijane Šuman i Borjane Mrđe, a na samom otvaranju izložbe nastupio je elektro dvojac koji čine Miladina Grujić i Maja Kiuk.

Glavni fokus

Izložba je organizovana u neobičnom izlagačkom prostoru u kafiću “Žiža”, a može da se vidi i ove sedmice. Promocija žena umjetnica ideja je Helsinškog parlamenta građana Banjaluke, a došla je kao nastavak projekta “Ženska strana politike”, započetog 2011. godine.

“Kroz ovaj projekat, čiji glavni fokus je žena, organizovali smo više događaja kojima smo promovisali žene iz različitih oblasti, a decembar je posvećen ženama u umjetnosti. Većina ovih umjetnica nema bogzna kakav prostor za izlaganje, te smo odlučili da im na ovaj način pružimo podršku”, kaže Dragana Dardić iz ove NVO.

Nataša Jovanić kaže da je ideja promocije žena u umjetnosti odlična, ali joj je generalno nebitno da li su žene ili muškaci u pitanju, važno je da se promoviše umjetnost.

“Sviđa mi se što je izložba organizovana u jednom danu, bez čekanja na neke prostore i galerije, a opet se odazvalo dosta posjetilaca. Ne vrijedi čekati da nam nadležne institucije izađu u susret, nego se moramo sami boriti, zbog čega su izložba pod nazivom “Apartman”, kao i ovakav tip izlaganja, nešto što je za svaku pohvalu i mnogo nam znače”, kaže Nataša.

Nina Sladojević predstavila se serijom od 11 fotografija, a cilj joj je da pokaže kako se danas vide ideali ženske ljepote.

“Zamolila sam svoje prijateljice i poznanice da mi poziraju tako što će da iscrtaju na svom licu deo koji ne vole i koji bi mijenjale kada bi mogle. Birala sam djevojke za koje smatram da nemaju nikakvu potrebu da rade bilo kakve izmjene na sebi i time sam htjela da pokažem kako se danas vidi ženska ljepota, koji su to ideali i da su nekada i te sitne mane ono što je lijepo na ženskom licu”, kaže Nina.

Ona naglašava da umjetnost u Banjaluci još nije ozbiljno shvaćena, zbog čega bi ovakvih izložbi trebalo da bude više.

Treba više prilika

“Imala sam priliku da izlažem svoje radove i u nekim drugim gradovima u kojima se umjetnicima pruža više prilika da se iskažu, a samim tim razvijaju i napreduju. Ovaj događaj je korak ka tome”, smatra Sladojevićeva.

Na izložbi je moguće vidjeti i petominutni video-rad pod nazivom “Seka Sofi”, djelo umjetnice Mile Panić.

“Glavni protagonista videa je jedna starija, usamljena žena. Ona priča o svom poznanstvu sa Karađorđevićima, a monolog je vodila svjesno, znajući da ovim videom, kao umjetničkim djelom, kupuje sebi vječnost. Interesantan mi je bio spoj prošlosti, odnosno žene koja živi u prošlosti, a dovedena je u sadašnjost i u prostor u kojem je zaboravljena od svih i na ovaj način želi da produži svoj život”, ističe Mila.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/zene-u-zizi/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])