Violinistkinje iz Banjaluke na Art link festivalu mladih talenata

Objavljeno: 17. 10. 2017 u 16:49h

Jovana Jovanović i Nada Šarković, violinistkinje Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, učestvovale su na 4. “Art link festivalu mladih talenata” u Beogradu.

Festival je ove godine održan pod sloganom „Na putu do zvezda“, Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a na njemu je učestvovao mali broj talenata iz iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i BiH, koji su prethodno morali da polože audiciju. Tako su mlade banjalučke umjetnice dobile priliku da sarađuju sa Ištvanom Vardaijem, koji je najtraženiji violončelista na svjetskoj muzičkoj sceni, kao i sa poznatim violinistom Stefanom Milenkovićem, te violončelistkinjom Irenom Josifoskom, pijanistom Pavlom Krstićem i violinistom Fedorom Rudinom.

“Kao za sve seminare i masterklasove, tako i za festival „Art link“ bilo  je nepohodno proći audiciju uz koju smo priložile biografije. Bila je potrebna i preporuka mentora, u ovom slučaju našeg profesora Ivana Otaševića koji je ujedno i profesor našeg glavnog predmeta, violine, na Studijskom programu muzičke umjetnosti na AUBL”, priča Šarković.

Na repertoaru su, prema njenim riječima, bila djela Bokerinija, Vivaldija, Baha i Mendelsona. Izazov je, kaže ona, bio izvoditi njihova odabrana djela koja nisu često na repertoarima muzičke scene.

“Svirajući i radeći na tim kompozicijama savladali smo tehniku i način izvođenja djela iz perioda baroka i klasicizma, što je za nas od velikog značaja i bitno za dalji rad i napredak”, ističe Šarković.

Pored redovnih proba na kojima je sa njima radio violončelista Ištvan Vardai, priliku za saradnju im je pružio i poznati violinista Fedor Rudin.

“Probe sa njima su bile ispunjene pozitivnom energijom i ljubavlju prema onome što radimo. Vulkanska energija, odlično raspoloženje, uživanje u sviranju i stvaranju kvalitetne muzike su rezultirale odličnim završnim koncertom na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine”, navodi Jovanović.

Pored toga što su imale priliku da rade, uče i sviraju sa vodećim umjetnicima današnjice, upoznale su i mnoge mlade i perspektivne ljude sa kojima su, kažu, provodile dosta vremena i razmjenjivale dosadašnja muzička iskustva.

“Mnogo volim da putujem, da posjećujem seminare i razne festivale koji mi daju inspiraciju i volju u ostvarenju mojih planova. Imam u planu brojne koncerte sa kolegama, orkestrom, ali i solistički. Nakon osnovnog ciklusa studija, master studije bih voljela nastaviti u inostranstvu. Želja mi je da se bavim i pedagogijom, koja zahtjeva mnogo znanja, iskustva i strpljenja. Želja mi je da radim sa mnogim profesorima, da provedem određeno vrijeme u inostranstvu te da to stečeno znanje jednog dana mogu prenijeti na naše mlade generacije”, rekla je Jovanović.

Njena koleginica ima slične ambicije – želi da ima što više koncerata, da učestvuje na festivalima, raznim seminarima i master klasovima, zbog usavršavanja, širenja poznanstava i budućih saradnji.

“Kada završim osnovne studije, planiram da nastavim u istom smjeru. Voljela bih da upoznam rad i razmijenim iskustva sa umjetnicima u našoj zemlji i inostranstvu”, dodala je Šarković.

Akademija pravo mjesto za talente

“Srećan sam što su Jovana i Nada nastupale na ovom festivalu i mislim da je ovo vrlo značajno iskustvo za njih. Sama činjenica da su imale priliku da pored pomenutih renomiranih predavača nastupaju u Beogradu i sa violončelistom kakav je Ištvan Vardai, umjetnik koji sa svojim neprocenjivim violončelom Stradivarija osvaja nagrade na najpoznatijim takmičenjima u Ženevi i Moskvi, i koji važi za jednog od najboljih mladih violončelista svijeta, predstavlja izuzetno iskustvo za njih. Ovo pokazuje da naša AUBL daje mladim umjetnicima u Srpskoj kvalitetan nivo nastave i mogućnost da razviju svoje muzičke i tehničke sposobnosti na visok nivo muziciranja, te da nastupaju sa vrhunskim umjetnicima iz regiona Evrope i svijeta”, rekao je Ivan Otašević, profesor violine na AUBL.

Izvor: blic.rs / Autor: Sanela Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/violinistkinje-iz-banjaluke-na-art-link-festivalu-mladih-talenata/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot