Više novca za kulturnu scenu: Banjaluka ove godine dobija strategiju razvoja kulture

Objavljeno: 4. 1. 2018 u 14:41h

Za grantove u kulturi, Grad će u 2018. godini izdvojiti oko 700.000 KM, što je za oko 200.000 KM više u odnosu na prošlu godinu. Svi programi iz kulture i kalendar manifestacija za 2018. godinu dobili su podršku na zadnjoj prošlogodišnjoj sjednici gradskog parlamenta.

U prvom kvartalu ove godine trebalo bi da bude donesena i nova strategija kulture i upravo za projekte iz tog dokumenta planirano je 200.000 KM, koji će biti raspoređeni po javnom pozivu. O značaju ovog dokumenta, najbolje govori to što će ovo biti prva kulturna strategija za Banjaluku, izrađena u poslijeratnom periodu. Ujedno, kulturna strategija je integralni dio aplikacije za banjalučku kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, najvažnijeg strateškog cilja u oblasti kulture unazad nekoliko decenija.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, precizirala je da je od ukupnog budžeta za kulturu – 200.000 KM namijenjeno za kulturne manifestacije koje se nalaze u kalendaru za 2018. godinu, 180.000 KM za kulturno-umjetnički amaterizam i 72.000 KM za programe i projekte u oblasti kulture.

“Dio projekata koje planiramo da podržimo u 2018. godini, uvršteni su u kalendar kulturnih manifestacija Grada, kojima će biti pružena podrška na različite načine, od novčane, ustupanjem prostora, ali i dijelom kroz promociju”, naglasila je Trivićeva.

Prema njenim riječima – važno je da ti programi zadovoljavaju kulturne i manifestacione potrebe naših građana, a s druge strane privlače što veći broj turista.

kalendaru za ovu godinu proširena je lista manifestacija od  interesa za Grad, tako da će ukupno 32 manifestacije dobiti podršku.

“Manifestacije u kalendaru svrstali smo u dvije grupe. U prvoj su one koje imaju tradiciju, međunarodni karakter, te manifestacije sa višednevnim programom. U drugoj grupi su manifestacije sa užom ciljnom grupom koje su jednodnevne ili traju po projektu, okupljaju manju ciljnu grupu, ali su jednako tako važne i u interesu građana i kulture”, kazala je Trivićeva.

Ona je dodala da su u okviru kalendara planirana posebna sredstva za manifestaciju „Kočićev zbor“, za koju je Grad dobio zeleno svjetlo od Vlade Republike Srpske da je organizuje ove, ali i narednih godina.

Ostale kulturne manifestacije moći će se prijavljivati za grant za kulturno stvaralaštvo, koje je isključivo usmjereno strukovnim udruženjima za kulturu.

“Na ovaj način uključeni su i svi proizvodi u kulturi koji se tiču i nekih novih medija, multimedijalnosti, intermedijalnosti i uopšte neki novi formati izražavanja u kulturi. U tom smislu, na javni poziv koji će biti raspisan u februaru moći će se prijaviti subjekti iz oblasti kulture sa projektima iz oblasti likovnog stvaralaštva, muzičko-scenskog stvaralaštva, filmske umjetnosti i audio-vizuelnih programa, pozorišne umjetnosti i književnog stvaralaštva”, zaključila je Trivićeva.

Izvor: banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/vise-novca-za-kulturnu-scenu-banjaluka-ove-godine-dobija-strategiju-razvoja-kulture/||claudebot