U Evropskoj godini kulturnog nasljeđa rekonstrukcije Kastela i Banskog dvora

Objavljeno: 26. 3. 2018 u 09:32h

Evropska unija je 2018. proglasila evropskom godinom kulturnog nasljeđa.

Za obnovu i sanaciju kulturne baštine u BiH Evropska unija je obezbijedila ukupno 14 miliona evra.

Ova podrška raspoređena je na obnovu tvrđave Kastel u Banjaluci, vijećnica u Sarajevu i Novom Gradu, te građevina kulturne baštine u Stocu.

Srednjovjekovna tvrđava Kastel prostire se na 50.000 m2. Evropska unija je sa četiri miliona evra sufinansirala sanaciju dijela ovog najstarijeg istorijskog spomenika u Banjaluci.

Obnovljene su dvije od ukupno devet cjelina. Prema projektnoj dokumentaciji predviđeno je 50 miliona KM za kompletnu rekonstrukciju.

Milijana Okilj, načelnica odjeljenja za kulturno-istorijsko nasljeđe Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, ističe da pored daljeg rada na fizičkoj zaštiti, kulturna baština postaje i dio razvojnih politika.

Kastel bi, prema najavama iz kulturnog centra Banski Dvor koji upravlja ovim dobrom, trebao biti jedno od glavnih mjesta sa različitim sadržajima za posjetioce jer je tvrđava među prvim znamenitosti grada koju turisti posjete.

Osim izložbenog prostora, Kamenoj kući i drugim dijelovima tvrđave koja je svjedok bogate kulturne raznolikosti biće vraćen stari sjaj. Nova namjena, kada bude potpuno osmišljena, trebala bi obogatiti turističku ponudu Banjaluke.

Do ljeta će sredstvima grada biti saniran krov ulazne kule izgorjele u požaru 2013. godine.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu,turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka ističe da će u evropskoj godini kulturnog nasljeđa, Banjaluka završiti izradu Strategije razvoja od 2018. do 2027. godine u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u okviru projekta Lokalni integrisani razvoj.

Među smjernicama budućeg razvoja grada dokument obuhvata i kandidaturu za evropsku prestonicu kulture 2024.godine.

Izvor: mojkontakt.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/u-evropskoj-godini-kulturnog-nasljedja-rekonstrukcije-kastela-i-banskog-dvora/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])