Intervju- Dragan Bjelogrlić- Srpska nema nikakvu kulturnu politiku

Objavljeno: 15. 3. 2018 u 18:20h

Portal Banjaluka.com je imala tu čast da bude jedini mediji koji je dobio intervju sa istaknutim glumcem i rediteljem. Utisci su veoma pozitivni; Dragan je svojim duhom, harizmom i ljubaznošću opravdao epitet velikog umjetnika, glumca, a prije svega velikog gospodina.

Banjaluka.com: Kao prvo, želimo da Vam se zahvalimo što ste izdvojili vrijeme za nas i učinili nam tu čast da danas mi budemo jedini mediji sa kojim ste uradili intervju. Kao prvo, ako biste nam mogli iznjeti Vaše mišljenje o kulturi u Republici Srpskoj?

Dragan Bjelogrlić: Generalno, moje mišljenje, za vrijeme koliko postoji Republika Srpska i to stalno govorim kada dođem ovdje, jasno je da ne postoji nikakva kulturna politika. Ni u najavi čak da se povlače nekakvi potezi da bi se formiralo nešto što bi dovelo do toga da postoji nekakva kulturna scena koja bi neminovno dovela do nečega što bi bio kulturni identitet Republike Srpske; odnosno, da to svedemo na Banjaluku kao centar, kao što je Beograd Pijemont cijelog srpskog naroda, tako bi ona trebala da ima neki svoj prostor koji kreira. Banjaluka ima dovoljno školovanih kadrova za to, dovoljno dugo ih njeguje, ali definitivno nema nešto što se naziva kulturna scena. Uglavnom, to je nešto što se svodi na pozorište, ne postoji neka likovna, književna ili bilo kakva druga scena. A to je neminovno, jer bez toga imaš status provincije.

Banjaluka.com: Kako komentarišete to što su neki umjetnici, poput Emira Kusturice ili Neleta Karajlića bliski vlastima?

Dragan Bjelogrlić: Pa o tome ne mogu puno da pričam, jer u to nisam upućen. Svako radi onako kako misli da je ispravno.

Banjaluka.com: Mislite li da Republika Srpska i Banjaluka ne koriste potencijale kao što je npr. Nikola Pejaković koji je čak i u Srbiji svojim radom doprinjeo kulturi i da bi možda ljude i umjetnike poput njega trebali više isticati?

Dragan Bjelogrlić: Pa naravno, ja sam i ranije govorio, da je njegova serija ,,Meso“ koja je odlična serija i da je pokazala da ono što mi svi govorimo i da uradimo, da potencijali definitvno postoje.

Banjaluka.com: Da li Vas ona podsjeća na seriju ,,Vratiće se rode“ i da ona pokazuje na jedan kritički način prikazuje stanje društva u jednoj sredini?đ

Dragan Bjelogrlić: Pa to je Nikola Pejaković i on ima svoj pečat i taj svoj pečat je jako dobro sproveo u toj seriji. On je tu čak i glumio i tu ulogu iznio na najbolji mogući način. I po meni, ta je serija nešto najbolje što je izašlo sa prostora Bosne i Hercegovine iz oblasti kinemtografije. I još jednom ona potvrđuje da potencijal postoji. E, zašto on nije iskorišten? Pa zbog toga što nije stvoren jedan ambijent, jedna atmosfera u kojem će se taj potencijal razvijati.

Banjaluka.com: Kako gledate na ove pokrete, evo za primjer pokret Pozitivne snage Srpske, da li oni svojim djelovanjem stvarno žele da doprinose promjenama, razvoju kulture, tradicije, istorije… ili, kako postoje neka mišljenja, su oni samo produžena ruka vlasti?

Dragan Bjelogrlić: Ja u to ne mogu da ulazim, malo ste me zatekli sa pitanjem, jer ne poznajem toliko dobro situaciju u Republici Srpskoj. Ali ono što je sigurno da je dobro ovo što oni rade, jer to ne radi niko drugi. A ono što nije dobro u cjeloj stvari ako se to svede samo na tribine, gdje će ljudi samo iznositi svoje mišljenje, aplaudirati na neke lijepe rečenice, a onda se ne desi ništa. I mi smo se sastajali i dogovarali neke projekte iz oblasti kulture, prvenstveno filma, sa državnim vrhom, ali do toga nije došlo. Zato, između ostalog, sam ja nekoliko puta rekao, da ako se ne uradi nešto konkretno do mog sljedećeg eventualnog dolaska, do tog dolaska više neće doći.

Banjaluka.com: Ono što nam se posebno je svidjelo taj Vaš kritički duh, Vaše ideje kako sami moramo da se izborimo za svoje bolje sutra. Omladina u Banjaluci, a pogotovo u Republici Srpskoj nema razvijen taj bunt, ,,revolucionarni duh“ i ništa se ne mjenja već godinama. Pa šta je Vaš savjet, šta to treba da urade umjetnici i mladi uopšte da se izbore za bolju poziciju i stanje u društvu?

Dragan Bjelogrlić: Pa to je ključno pitanje. Ono što ja znam, to je da spontano se ništa neće desiti. Jer da je tako, nešto bi se već desilo. Dovoljno je vremena prošlo gdje je moglo nešto da se desi, ali nije. Zbog toga mora da se vrši pritisak; pritisci su, evo naprimjer, i ovo što sam ja danas pričao, ali to nije dovoljno. Pritisci moraju doći, kako to komunisti kažu – iz baze! Moramo iz te kritičke mase ljudi, koji žele da žive u uređenom društvu, prvenstveno gledajući umjetnost – film, muziku, književnost, da se udruže, kao što je to svagdje u svijetu. To su te neke sindikalne forme kako se vrše pritisci, to su udruženja glumaca, muzičara, pisaca… To su neki načini na koje se vrši pritisak. Da znam formulu, vjerovatno bih je patentirao!

Banjaluka.com: Moramo se dotaći Senki nad Balkanom, koje su zaista nešto drugačije na ovim prostorima. Kako ste došli na ideju za taj projekat?

Dragan Bjelogrlić: Taj projekat sam ja nekako dugo spremao, zamišljao ga u svojoj glavi i to su neka moja razmišljanja šta bih ja i kako volio da radim.

Banjaluka.com: Pošto smatram da je svako vrijeme isto i da se samo sistemi mjenjaju, možete li da nam kažete nešto o sponi između stanja poslije rata ‘90-ih i poslije tog prvog Velikog rata? Jer poznato je da poslije ratova, ispliva ono najružnije od društva.

Dragan Bjelogrlić: Pa jeste, to je i bila naša ideja – da kroz to vrijeme ispričamo da sve ono što mi danas živimo, nije nastalo juče. Mi smo skloni da tako parcijalno gledamo istoriju, jer ona nisu samo brojka, istorija se ponavlja. Određeni problemi, u određenim podnevljima postoje stalno, oni su konstantni. Pametni narodi se suoče sa njima, pa ih riješe, a ovi drugi se ne suoče, nego to stanje ostavljaju trajno. To su određene strukture, ne samo one unutrašnje, nego i strukture van granica Balkana koristile. To su nagomilani problemi, netrpeljivost, mržnju i njima su ostvarivali neke svoje ciljeve.

Banjaluka.com: I još, nevezano za Republiku Srpsku, želio bih da Vas pitam kakvo je sada stanje u Srbiji što se tiče kulture i umjetnosti?

Dragan Bjelogrlić: Pa što se tiče samog filma, o tome mogu da pričam, stvar je dosta bolja i država stoji iza umjetnika više nego ranije. I mislim da to nije do ministara, mislim da je to rezultat toga što se naša profesija udružila, postavila jasne ciljeve ispred sebe i gurala to preko tih organizacija koje mi imamo, a vi nemate.

Banjaluka.com: Još jednom, mnogo Vam hvala na izdvojenom vremenu za naš sajt.

Dragan Bjelogrlić: Hvala Vama na prijatnom razgovoru i svako dobro.

#FirstStep2018 / Banjaluka.com / Autor: Aleksandar Stojanović

Broj pregleda: 4593

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/intervju-dragan-bjelogrlic-srpska-nema-nikakvu-kulturnu-politiku/||claudebot