Antikulturni teatar Alija Sirotanović: Zašto se pitamo “čija su veća”?

Objavljeno: 24. 6. 2015 u 14:40h

Antikulturni teatar Alija Sirotanović sinoć je u parku Mladen Stojanović u Banjaluci izveo skeč pod nazivom “Čija su veća..?”

Antikulturni teatar Alija Sirotanović sinoć je u parku Mladen Stojanović u Banjaluci izveo skeč pod nazivom “Čija su veća..?”, ukazujući na problematiku sistemske diskriminacije osoba sa invaliditetom neratnog uzroka invaliditeta u odnosu na kategoriju osoba sa invaliditetom koju zakoni tretiraju kao ratne vojne invalide. Skeč je pripremljen u saradnji sa Helsinškim parlamentam građana Banjaluka.

“Željeli smo da ukažemo na činjenicu da potrebe svih osoba sa invaliditetom mogu biti iste, iako im prava i dalje nisu jednaka, pa tako RVI imaju prednost u zapošljavanju, pravo na banjsko liječenje, prednost u pristupu zdravstvenim i drugim uslugama”, naglasio je Mladen Protić, iz Helsinškog parlamenta građana.

U skeču su na vrlo zanimljiv način ukazali na apsurdne situacije u kojima osobe sa invaliditetom neratnog uzroka invaliditeta imaju mnogo manja prava nego ratni vojni invalidi, čak i kada RVI mogu da funkcionišu mnogo lakše i samostalnije nego osoba sa invaliditetom koja taj invaliditet nije stekla u ratu.

Ova sistemska diskriminacija po osnovu uzroka invaliditeta nije nepoznanica ni za razvijenije zemlje od BiH. Ipak, u BIH najčešće glavno pitanje nije ni treba li dati ista prava svim osobama sa invaliditetom, već na koji način bi se finansirala prava osoba sa invaliditetom neratnog uzroka invaliditeta ako se sistemski uvedu i izjednače sa pravima RVI. To, u konačnici, nije briga bilo kojeg čovjeka sa invaliditetom, već države koja se ratifikacijom UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom obavezala da neće diskriminisati osobe sa invaliditetom po uzroku nastanka invaliditeta.

Države, koja ne odustaje od nejednakog tretmana jednako obespravljenih i koja ih svojim ignorantskim odnosom često dovodi u poziciju da se cjenjkaju o težini invaliditeta koji imaju i posljedica sa kojima se zbog invaliditeta suočavaju.

Skeč je izveden kao jedna od aktivnosti u okviru Projekta IN – Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, koji provodi Helsinški parlament građana Banjaluka sa 4 partnerske oreganizacije osoba sa invaliditetom, a finansira ga EU.

Izvor: ukljuci.in

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/antikulturni-teatar-alija-sirotanovic-zasto-se-pitamo-cija-su-veca/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])