Internacionalni festival kulture Dukatfest pred gašenjem

Objavljeno: 27. 3. 2016 u 14:39h

Internacionalni festival kulture DUKATFEST, nakon 9 godina uspješnog održavanja, pred gašenjem te da zbog nemogućnosti organizatora da obezbijedi neophodne uslove za njegovu realizaciju, koje je programskim kvalitetom gradio u prethodnih 8 godina prinuđen na ovakvu odluku.

“Uprkos naporima organizatora za obezbijeđenjem optimalnih sredstava za održavanje festivala, koje smo uspijevali obezbijediti u prethodnim godinama, kako od domaćih institucija, tako i međunarodnih organizacija, fondacija, privrednih subjekata, u ovoj godini nismo naišli na na razumjevanje” izjavili su organiztori.

Razlozi tome su brojni kako kažu ali izdvajaju nekoliko njih.

“Među kojima izdvajamo nerazumjevanje domaćih institucija na nivou entiteta/grada Banjaluka o značaju DUKATFEST-a kao kulturnog brenda Republike Srpske/Grada Banjaluka, neraspisivanje blagovremenog konkursa za projekte iz oblasti kulture u Ministarstvu prosvjete i kulture RS (konkurs još uvijek nije raspisan za ovu godinu, a još uvijek nisu isplaćena sredstva odobrena u prethodnoj godini), nedostatak marketinških budžeta privrednih subjekata namjenjenih za projekte iz kulture, preusmjeravanje međunarodnih organizacija ka podršci projektima sa temom izbjegličke krize u Evropi, pomjeranje rokova za apliciranje međunarodnih projekata za jesen tekuće godine (što je za Dukatfest kasno za ovu godinu jer se on održava u junu)” rekli su  organizatori.

Oni su dodali da su uputili zvanične pozive gradonačelniku Banjaluke Slobodanu Gavranoviću i ministru prosvjete i kukture Republike Srpske Dani Maleševiću za hitan sastanak u narednoj sedmici, kako bismo još jednom pokušali naći riješenje jer kako kažu ne bi željeli da 250 ovogodišnjih učesnika iz Šri Lanke, Kolumbije, Indije, Indonezije, Letonije, Srbije, Španije i Turske dovedu u situaciju da kupe avionske karte, što imaju obavezu u narednoj sedmici, a da ih mi finansijski oštetimo otkazivanjem, odnosno gašenjem festivala.

Naime, kao što Vam je poznato Dukatfest je festival koji predstavlja kulturni brend koji je stekao kroz osmogodišnji kvalitetan program, a kojem prijeti gašenje koje će, sigurni smo biti velika šteta kako za građane, tako i za imidž grada Banjaluka i Republike Srpske.

Da je DUKATFEST manifestacija visokog ranga međunarodne kulture i jedinstven u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Evropi svjedoče sljedeći podaci:

DUKATFEST je u prethodnih 8 godina ugostio više od 4.000 učesnika, 100 folklornih ansambala iz više od 50 zemalja iz cijelog svijeta;

DUKATFEST je petodnevni program festivala u 80% programski realizovan u Banjaluci, a 20 % u ukupno 11 gradova Republike Srpske;

DUKATFEST je prethodne godine bio nosilac kulturnog granta UNESCO-a;

DUKATFEST je svake godine u Banjaluci posjetilo više od 30.000 građana, a u ostalim gradovima još 15.000;

DUKATFEST je član Svjetske asocijacije umjetnosti IOV koji djeluje u saradnji sa UNESCO-om i kao takav je jedinstven u Bosni i Hercegovini;

DUKATFEST je festival u čijoj pripremi i realizaciji učestvuje više od 40 saradnika;

DUKATFEST je kulturni brend grada Banja Luka.

“Uprkos našim naporima, entuzijazmu i profesionalizmu u prethodnih 5 mjeseci da obezbjedimo uslove za realizaciju 9. Internacionalnog festivala kulture Dukatfest, nažalost do sada nismo uspjeli, a ne želimo da sa nedovoljno obezbijeđenih sredstava naštetimo kvalitetu programa ovog visokopozicioniranog međunarodnog festivala” izjavili su organizatori.

Nažalost, DUKATFEST će se nakon 9 godina pridružiti banjalučkim festivalima „Kratkofil“ i „Animafest“ u najavi gašenja festivala koji javnosti nisu morali biti ponovo dokazani. Oni su se, svi zajedno, programskim kvalitetom u prethodnim godinama već dovoljno dokazali, postali su brend, a najveću satisfakciju organizatorima za dalje djelovanje davala je publika koja je u prepunim salama ili na Kastelu dokazala koliko su ove manifestacije njihova kulturna potreba.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/internacionalni-festival-kulture-dukatfest-pred-gasenjem/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot