Pupin i Tesla: Kraljevi struje dobijaju murale u Banjaluci

Objavljeno: 19. 3. 2016 u 08:56h

Pored već najavljenih murala Pupina i Tesle, koji bi trebalo da budu izrađeni u Banjaluci, ovoga ljeta biće organizovan niz besplatnih događaja, kojima će biti odata počast ovim velikanima srpske istorije.

Projekat pod nazivom “Tesla i Pupin za sva vremena” sačinjen je od niza besplatnih programa, koji će se istovremeno odvijati na nekoliko lokacija i u nekoliko ustanova u Banjaluci, kao i na otvorenim prostorima u organizaciji Centra za kulturne i promotivne djelatnosti “Primera MLLL”.

Rođendan

Prvi dio ovog projekta biće održan u julu, povodom rođendana Nikole Tesle, a drugi u oktobru povodom Pupinovog rođendana.

“U julu je predviđena izložba u “ART centru Banjaluka” od 1. do 31. jula pod nazivom “Život i djelo Nikole Tesle” u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Banjaluka, kao i izrada murala sa likovima Tesle i Pupina na zgradi ovog fakulteta. Želimo da organizujemo i edukativne radionice na otvorenom na izradi murala, odnosno motiva u 3D formi, ekološke radionice, projekciju filma “Tajna Nikole Tesle”, ali i javne tribine” rekao je Milenko Lakić iz “Primere”.

Čitav oktobar će u Banjaluci biti posvećen Pupinu. Izložba “Od pašnjaka do naučenjaka” posvećena ovom naučniku biće otvorena tokom oktobra u “ART centru”. Planirano je i književno veče na kojem će biti predstavljena autobiografska knjiga Mihajla Pupina, za koju je dobio i Pulicerovu nagradu.

Planirane su i izložbe i javne tribine u saradnji sa Obrazovno-istraživačkim društvom “Mihajlo Pupin” iz Beograda. Ipak, ove aktivnosti, kaže Lakić, zavise prvenstveno od novca koji treba obezbijediti. Međutim, on naglašava da izrada murala sa likovima Nikole Tesle i Mihajla Pupina na zgradi Elektrotehničkog fakulteta Banjaluka nije pod znakom pitanja, te da će bez obzira na razvoj situacije i pribavljanje sredstava biti realizovana.

Ova priča je dio projekta “Banjaluka od kvART-a do kvART-a” zahvaljujući kojem bi sljedeće godine trebalo da budu uređeni i revitalizovani zapušteni i oronuli gradski objekti. Pored pomenutih murala, planirana je restauracija prolaza-pasaža u centru grada, od kojih bi jedan trebalo da bude posvećen kantautorki Jadranki Stojaković.

U skladu sa tradicijom

U zavisnosti od novčanih sredstava planirani su i murali sa likovima značajnih ličnosti grada i regiona, poput Dositeja Obradovića, Vuka Stefanovića Karadžića, Vase Pelagića, Petra Kočića, Ive Andrića, Meše Selimovića, Skendera Kulenovića i Branka Ćopića.

Umjetnici koji budu učestvovali u ovom projektu imaće slobodu da sami odaberu pojedine teme, ali one moraju, kako je naglasio Lakić, biti u skladu sa našom kulturom i tradicijom.

U planu je i umjetnička restauracija i revitalizacija zidane ograde kod nekadašnjeg Doma JNA u Ulici kralja Alfonsa XIII broj 12. Ukoliko organizatori uspiju da realizuju barem dio planiranih murala Banjaluka bi mogla postati grad u kojem zidovi zgrada odaju počast najvećim imenima srpske istorije.

Svi zainteresovani za saradnju

Veliki broj domaćih, ali i beogradskih institucija podržao je ovu ideju. Pored Elektrotehničkog fakulteta realizaciji projekta su se pridružili Narodna i univerzitetska biblioteka RS, Muzej RS, Turistička organizacija RS, Turistička organizacija Banjaluka, Narodno pozorište RS, „Oskar film” Banjaluka i Jevrejski kulturni centar. “Primera” je dobila i podršku od Obrazovno-istraživačkog društva “Mihajlo Pupin” iz Beograda.

Izvor: Press

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/pupin-i-tesla-kraljevi-struje-dobijaju-murale-u-banjaluci/||claudebot