Francuski umjetnik skulpture Kočićevih junaka poklonio Banjaluci (Foto)

Objavljeno: 5. 9. 2015 u 19:49h

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, sastao se sa francuskim umjetnikom Žoelom Bastom, koji je u Banjaluci boravio povodom održavanja Kočićevog zbora.

koci1

Basta je u proteklih desetak dana izradio desetak skulptura – junaka Kočićevih djela, a koje su trenutno izložene u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja.

“Vjerujem da je inspiracija umjetnika bila velika jer je radio prema Kočićevim opisima koji su toliko snažni i emotivni. U ime Grada Banjaluka, iskreno se zahvaljujem ovom vrsnom umjetniku što je ova djela ostavio Zadužbini „Petar Kočić Banjaluka – Beograd“ i našem gradu”, rekao je gradonačelnik, pozdravljajući uglednog gosta iz Francuske.

Žoel Basta, koga su Banjalučani od milja prozvali Žare, kazao je da mu je žao što je došlo vrijeme da mora završiti svoj boravak u Banjaluci.

“Jako sam srećan što sam radio po motivima Petra Kočića, čije pisanje me veoma podsjeća na Viktora Igoa. Njegovo djelo bi trebalo da čuvate i prenosite na buduće generacije. Svoj boravak ovdje, iskoristio sam i za uspostavljanje kulturnog mosta između Seta, grada u kojem ja živim i Banjaluke. Volio bih da ponovo dođem u vaš grad i možda već na zimu ponovo budem ovdje”, rekao je Žoel Basta.

Ovom događaju prisustvovali su i učenici banjalučke Tehničke škole.

koci2

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/francuski-umjetnik-skulpture-kocicevih-junaka-poklonio-banjaluci-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])