Banjalučka bajka “Avanture Trbe i Dugog”: Heroji koji traže drugare

Objavljeno: 27. 8. 2015 u 10:58h

Banjalučka bajka “Avanture Trbe i Dugog”, koja je rađena u domaćoj produkciji, trebalo bi da se nađe u dječjim rukama u novembru ove godine. Priča o jednom debeljuškastom i jednom visokom drugaru rađena je kao slikovnica, a u planu je verzija na engleskom, a možda čak i crtani film.

Screenshot_2

Iza ovog projekta stoje Jelena Kojović Tepić, koja je napisala priču, Dejan Mijatović, slikar iz AEON produkcije, koji je sve to ilustrovao i Mladen Đukić, zadužen za izdavački dio.

Uspješna saradnja

Zasad Trba i Dugi žive na internetu, na sajtu www.trba-dugi.com, gdje možete ušetati u njihovu zemlju, registrovati se da biste redovno dobijali novosti – šta to ova dva dječaka rade, te kako planiraju da spasu princezu.

“Trba i Dugi su dva drugara, izopšteni od društva jer izgledaju drugačije. Svi znamo da je svijet surov i da biti drugačiji nije nimalo lako, ni kad si mali ni kad si veliki. Obojica su dobrodušni, jako usamljeni i željni prijateljstva. Kad carevu kćerku ukrade strašni zmaj, car, kao što i treba, ponudi princezinu ruku i pola carstva onom ko je spase. Trba i Dugi se sreću i kreću u nevjerovatnu avanturu spasavanja princeze. U ovoj bajci, ipak, ništa nije kao u drugim bajkama. Trbi i Dugom nije ni do carstva ni do princezine ruke, već do druženja i zabave. A ni princeza nije baš nalik na obične princeze”, priča za Press Jelena Kojović Tepić.

Dejan Mijatović kaže da je prvo morao likove da doživi kao svoje lične prijatelje da bi oživio njihove karaktere.

“Mislim da je najteže bilo na nekoliko sati dnevno ponovo postati dijete u glavi i razmišljati na taj način. A tada se mnogo bolje crta. Naravno, nisam samo ja radio na tome. Jelena i Mladen su stalno nadopunjavali i davali korekcije za karaktere i ilustracije. I mislim da su na taj način likovi u bajci dobili mnogo izražajnije osobine. Nekada su mi bili dosadni, ali moram priznati da su bili u pravu”, priča Dejan.

Pozitivan odjek

Ovo je prvi put da je u Banjaluci urađena prava, autorska, bogato ilustrovana slikovnica u domaćoj produkciji. Prvo će se pojaviti u štampanom izdanju ćirilična verzija, a ekipa ima plan da pokuša da sakupi sredstva da banjalučku slikovnnicu ponude i izvan teritorije RS.

“Zar ne bi bilo lijepo da neko dijete, na primjer, u Londonu ili Brizbejnu, čuje za Banjaluku preko slikovnice koju mu čitaju za laku noć, umjesto da kad poraste čuje priču o ratu i ružnim temama po kojima smo, nažalost, poznati u svijetu? Zato planiramo da pokrenemo kampanju putem Kickstartera, najveće svjetske platforme za sakupljanje sredstava za umjetničke projekte. Ljudi mogu da unaprijed uplate ono što žele da dobiju i tako omoguće autorskom timu da završi projekat. Ukoliko tražena suma ne bude sakupljena, novac svima bude vraćen, tako da niko nije na gubitku”, priča Jelena.

Inače, izdavanje slikovnice podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS sa 3.200 KM, što će omogućiti da cijena “Avantura Trbe i Dugog” bude pristupačnija od sličnih uvoznih knjiga. Oni koji podrže onlajn kampanju na Kickstarteru svoj potpisani primjerak dobiće malo prije zvaničnog izlaska slikovnice.

Bojanke, igračke, crtani film…

Mladen Đukić koji je zadužen za izdavački dio rekao je za Press da će pomoću Kickstarter kampanje preskočiti klasične načine promocije.

“Praktično ćemo tražiti podršku za knjigu direktno od roditelja najviše putem Fejsbuka i Jutjuba. Tek kada bude formirana publika, napravićemo zvaničnu promociju. Nismo željeli da pričamo uprazno, “kako mi mislimo da treba”, nego ćemo direktan kontakt sa roditeljima i djecom iskoristiti da oblikujemo naše buduće bajke prema njihovim željama. A ako budu htjeli, dobiće još mnogo stvari iz svijeta Trbe i Dugog: još epizoda serijala, bojanke, igračke, slovarice, predstavu, crtani film… i ko zna šta još”, rekao je on.

Zanimljivo je da junaci ove bajke imaju i svoju klupu na izletištu Banj brdo. Tako da roditelji mogu da odu na klupu sa klincima i baš im tu pročitaju ovu zanimljivu bajku.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/banjalucka-bajka-avanture-trbe-i-dugog-heroji-koji-traze-drugare/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])