“Kestenburg” i Banjaluka, pravi domaćini (Foto)

Objavljeno: 5. 8. 2015 u 15:28h

Peti dan „Kestenburga“, osim predstava, obilježili su i prijemi gostiju festivala kog gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića i muftije banjalučkog, Osmana ef. Kozlića.

Članove žirija „Kestenburga“, Irfana Mensura i Branislava Lečića i predstavnike Banjalučkog studentskog pozorišta, Gorana Jokića i Ivanu Ignjatić, ugostio je gradonačelnik lično, a prilikom jučerašnjeg susreta, razmijenjeni su i simbolični pokloni.

„Mi smo u Gradsku upravu odnijeli majice sa natpisom „Kestenburg, a gradonačelnik je članovima žirija, poklonio maketu dajaka, kao jedan od simbola grada i uspomenu na Banjaluku“, kaže za portal Nezavisnih upravnik Banjalučkog studentskog pozorišta, Goran Jokić, i dodaje da su gradonačelnika iznenadili pravim „kestenburškim“ sladoledom, koji se prije nekoliko dana pojavio u Banjaluci.

Delegaciju iz Irana primio je juče i muftija banjalučki, Osman ef. Kozlić, a prijemu su prisustvovali i domaćini festivala, kao i jedan od članova žirija, reditelj Bahrudin Avdagić.

Bogate vanprogramske aktivnosti „Kestenburga“ svakodnevno upotpunjuju izleti i odlasci na rafting. Naime, niz Vrbas se svakodnevno spušta ekipa od tridesetak gostiju festivala, po rasporedu, dan nakon odigrabne predstave.

“Danas goste vodimo na čas istorije Od Jasenovca do “Oluje”, koji će održati istoričar Željko Vujadinović u Muzeju Republike Srpske, a nakon toga odlazimo kod konzula Srbije, Vladimira Nikolića, koji će takođe ugostiti učesnike festivala”, rekao je Jokić.

Trupe iz cijelog svijeta neumorno igraju

Sinoć su odigrane tri predstave. U revijalnom dijelu programa, u Dječjem pozorištu Republike Srpske, Mostarski teatar mladih izveo je predstavu „Mimar“, a u Narodnom pozorištu Republike Srpske odigrane su dvije predstave u takmičarskom programu: „Porodične priče“ Akademije umetnosti iz Prištine-Zvečana, i „Ja ili neko drugi“ Pozorišne škole Prve mariborske gimnazije.

Mostarski „MTM“ je u „Muzeju lutaka Dječjeg pozorišta RS, pred odabranom publikom izveo predstavu o gradnji i sudbini Starog mosta u Mostaru. Tri glumca na sceni, koja su dijelili i uloge, i sudbine svojih likova, vjerno su dočarali jednostavnu, ali napetu radnju priče mostarskog novinara i publiciste, Refika Hamzića, koju je dramatizovala Ljubica Ostojić. Ova poetsko-istorijska priča je svojevrsna razglednica Mostara i svojom atmosferom publiku zaista odvodi u vrijeme i na mjesto događaja.

Prištinska Akademija umetnosti, iseljena 1999. godine u Zvečan, odigrala je sinoć na velikoj sceni NPRS „Porodične priče“ Biljane Srbljanović. Komad, inače veoma često postavljan na scenama širom Balkana, publika je sa oduševljenjem pratila, najviše zbog brzih smjena glumačkih kreacija, punih karakteristika mentaliteta, što je posebno obradovalo goste festivala, ali i domaću publiku koja je više puta dokazala da se naš narod najiskrenije nasmije na svoj račun. Uz minimalna scenografska sredstva, sa svega nekoliko gajbi na sceni, i nešto malo rekviite, ova predstava nas je zaista odvela na igralište na kom djeca igraju i žive sudbine svojih roditelja, kao tragičku krivicu predaka.

Komad još jedne srpske autorke, Maje Pelević, odigrali su na sceni „Petar Kočić“ gimnazijalci iz Maribora. Vidno mlađi od većine ostalih takmičara „Kestenburga“, a utoliko i simpatičniji, bili su pravi izbor za kraj pete festivalske večeri. I oni su igrali pozorište u pozorištu, svevremenu i uvijek jednako zanimljivu formu. I ova predstava prikazuje djecu na igralištu, koja preuzimaju različite uloge, identitete i grade kompleksnu mrežu odnosa, ali i progovara o mjestu djeteta u surovom svijetu danas.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/kestenburg-i-banjaluka-pravi-domacini-foto/||claudebot