Održan 11. festival “Kozarski etno”

Objavljeno: 6. 7. 2015 u 14:43h

Tradicionalni, 11. po redu festival “Kozarski etno” okupio je ove godine osam kulturno-umjetničkih društava, te 320 učesnika iz regiona i Evrope.

Predstavljanjem starog potkozarskog đurđevdanskog običaja “omaja”, igrom, pjesmom i izložbom tradicionalnih predmeta i nošnji, počeo je ovaj festival u petak veče u Piskavici. Običaj “omaja” vezan je za rijeku, potoke i vodenice na kojima se mljelo žito, te pripremala različita jela. Drugog dana festivala, u subotu, održano je tradicionalno takmičenje u izvornoj pjesmi ojkači sa područja Kozare. U muškoj konkurenciji najbolja je bila pjevačka grupa “Potkozarje” iz Prijedora, a u ženskoj  KUD “Piskavica”.

Novina ovogodišnje smotre je takmičenje u sviranju tambure trožice, a najbolji je bio Slobodan Brdar. U bacanju kamena s ramena najbolji je bio Radovan Majkić, član izvorne muške pjevačke grupe “Borino jato”. Održan je i seminar o temi “Pjesme, igre i običaji Kozare, Podrinja i Banata”.  Učesnici festivala predstaviće se Banjalučanima danas od 18 časova u centru grada.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/odrzan-11-festival-kozarski-etno/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])