Izložba o Sarajevskom atentatu u Banjaluci

Objavljeno: 30. 6. 2015 u 09:41h

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Banjaluci otvorena je izložba “Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi” grupe autora, te prikazan dokumentarni film “Sarajevo 1914.”

Promovisane su i knjige “Sarajevo 1914” Vladimira Dedijera i “Sarajevski atentat” Vojislava Bogićevića.

Profesor Filoziofskog fakulteta u Banjaluci Borivoje Milošević rekao je sinoć novinarima da su predstavljena nova izdanja knjiga, stenogramske zabilješke sa suđenja Gavrilu Principu i drugima koje su prvi put priređene u izdanju istoričara Vojislava Bogićevića 1954. godine.

“Stenogrami predstavljaju jedan od najvažnijih istorijskih izvora za proučavanje predistorije Sarajevskog atentata i svih okolnosti koje su dovele do njega”, istakao je Milošević.

Prema njegovim riječima, druga monografija je čuvena knjiga istoričara Vladimira Dedijera “Sarajevo 1914”, koja je 1984. godine u anketi “NJujork tajmsa” proglašena za knjigu godinu, jedna od najreferentnijih knjiga o Sarajevskom atentatu.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Zečević rekla je novinarima da je u okviru projekta “Izučavanjem istorije do pomirenja” povodom obilježavanja stotinu godina od Prvog svjetskog rata nastala i izložba “Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi”.

Zečevićeva je rekla da je u okviru ovog projekta nastao i jednočasovni dokumentarni film “Sarajevo 1914.”, u kojem su zastupljena mišljenja akademika Muhameda Filipovića i istoričara Željka Vujadinovića.

Ona je rekla da se kao dio promocije održavaju i javne debate čiji je cilj podsticanje dijaloga i kritičkog mišljenja o Prvom svjetskom ratu.

Novinar Muharem Bazdulj, jedan od stručnih konsultanata koji je radio na izboru građe – štampanog materijala i plakata iz Srbije i Mađarske krajem maja i početkom avgusta 1914. godine, prije i nakon Sarajevskog atentata, istakao je da je ovaj projekat profesionalno osmišljen.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/izlozba-o-sarajevskom-atentatu-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])