Nagrađena predanost i talenat studenata banjalučke Akademije umjetnosti

Objavljeno: 18. 6. 2015 u 12:53h

Studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci osvojili su prvo mjesto u kategoriji kamerna muzika na prestižnom Međunarodnom takmičenju za mlade talente “Val Tidone” u Italiji.

Snagu iskrene predanosti i talenta trija koji nastupa u sastavu Zorana Belušević (flauta), Deana Simić (flauta) i Jovana Branković (klavir) u klasi prof. Biljane Jašić-Radovanović i asistenta Marije Pilipović prepoznao je i međunarodni žiri, koji je odlučio da ih nagradi najvišim priznanjem.

Profesor Biljana Jašić-Radovanović ponosna je, kako kaže, na svoje studente.

“Zorana i Jovana su na drugoj godini, a Deana na prvoj. Ove djevojke su izuzetno vrijedne i vaspitane. Presrećna sam što sam uspjela da sastavim ovaj ansambl. One tek od oktobra sviraju zajedno, ali odlično im ide”, ispričala je Jašić-Radovanović.

Pred međunarodnim žirijem u Italiji predstavile su se kompozicijama Doplera i Klarka, a na ovom takmičenju svoje sviračko umijeće pokazali su talentovani umjetnici sa svih strana svijeta.

Intenzivan rad tokom cijele godine se isplatio, a svoju radost zbog nagrade ne krije ni talentovana Deana Simić.

“Mnogo nam znači priznanje. Ova nagrada u Italiji pomogla nam je da vidimo na kojem smo trenutno nivou i koliko napredujemo. A pozitivni komentari žirija dali su nam podsticaj da i dalje predano vježbamo”, istakla je Simićeva i dodala da su mogućnost učestvovanja imali umjetnici do 30 godina.

Konkurencija je, kako kaže, bila jaka, a svoje muzičke snage “odmjerile” su sa takmičarima iz Litvanije, Koreje i Italije.

Studenti Biljane Jašić-Radovanović osvajali su brojne nagrade, a ona je naglasila kako su ovakva takmičenja i festivali od velikog značaja za studente, ali i učenike srednje muzičke škole.

“Njima je potrebno da izađu iz ove sredine, da se predstave kako na regionalnoj, tako i na evropskoj i svjetskoj muzičkoj sceni. Bitno je da idu na jača takmičenja, prosto da uporede na kojem su nivou. U Banjaluci nema mnogo konkurencije i nemaju se sa kim takmičiti, zato su festivali i inostrana takmičenja odlična stvar”, dodala je Jašić-Radovanović.

Nagrada je ovom triju veliki vjetar u leđa pa će se i naredne godine vrijedno spremati za nova takmičenja.

“Davorin Jenko”

Kamerni trio u martu ove godine osvojio je treću nagradu na prestižnom takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu.

“To je zaista jako takmičenje sa velikom konkurencijom i bio je pravi uspjeh vratiti se iz Beograda sa nagradom”, podsjetila je Biljana Jašić-Radovanović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/nagradena-predanost-i-talenat-studenata-banjalucke-akademije-umjetnosti/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])