U Banjaluci počelo takmičenje muzičkih škola RS

Objavljeno: 2. 4. 2015 u 15:37h

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci počelo je 22. takmičenje muzičkih škola Republike Srpske koje je okupilo više od 400 učesnika iz 12 gradova Republike Srpske.

Takmičenje su otvorili savjetnik za obrazovanje ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Slavica Kuprešanin i Nemanja Savić, direktor banjalučke Muzičke škole “Vlado Milošević”, koja je domaćin i organizator ovog takmičenja 18. put.

Savić je istakao da je ovo jedno od najznačajnijih, ali i najbolje organizovanih takmičenja u Republici Srpskoj.

“Ovo takmičenje niz godina svojim aktivnim učešćem i prisustvom u javnosti naših sredina doprinosi razvoju, popularizaciji i uopšte unapređenju muzičkog obrazovanja, ali i muzičkog života gradova u Srpskoj”, rekao je Savić.

On je naglasio da će, osim takmičara iz muzičkih škola Republike Srpske, nastupiti i gosti iz Bihaća, Istočnog Sarajeva i Doboja.

On je dodao da se takmičenje odvija u disciplinama solo klavir, kamerni ansambli, solo pjevanje, orkestri, solfeđo, harmonija, muzički oblici i duvački instrumenti.

Žiri čine eminentni muzički pedagozi, profesori muzičkih škola Republike Srpske, ali i profesori Akademije umjetnosti u Banjaluci, te vrhunski umjetnici iz Beograda i Novog Sada, kao što su Darinka Matić-Marović, Radmila Smiljanić, Nikola Srdić, Laura Levai, Miroljub Aranđelović Rasinski…

Prema njegovim riječima, svi oni će svojim prisustvom, radom i autoritetom doprinijeti uspjehu takmičenja, ali i davanjem adekvatnih sugestija takmičarima omogućiti njihovo dalje napredovanje.

Savjetnik za obrazovanje ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Slavica Kuprešanin istakla je da je takmičenje muzičkih škola Republike Srpske jedno od značajnih takmičenja, koje učenicima ovih škola daje priliku da pokažu znanje koje su stekli tokom školske godine.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske ima zakon o talentovanim učenicima, ali se, nažalost, taj zakon do sada nije primjenjivao u punom kapacitetu. Ministarstvo trenutno radi strategiju razvoja obrazovanja 2015-2020. godine u kojoj će jedan dio biti posvećen upravo umjetničkim školama, koje treba zajedno sa školama opšteg obrazovanja da nađu svoje mjesto u obrazovnom sistemu Republike Srpske”, rekla je Kuprešaninova.

Takmičenje će trajati 2. i 3. aprila, dok će u subotu, 4. aprila, u Kulturnom centru Banski dvor biti održan svečani koncert najuspješnijih takmičara, kada će biti saopšteni i rezultati takmičenja.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/u-banjaluci-pocelo-takmicenje-muzickih-skola-rs/||claudebot