Djela i intima harizmatičnog pisca u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS

Objavljeno: 13. 3. 2015 u 13:01h

Stvaralaštvo, koje je za srpski narod od neprolaznog značaja, život jednog književnog velikana, njegova intima, način na koji je misli pretvarao u riječi i tako ostavio mala književna čuda, sa potpisom Danila Kiša, kroz pažljivo birane fotografije i dokumenta, doputovalo je u Banjaluku.

Postavka, kojom se obilježilo 80 godina od odlaska Danila Kiša, jednostavnog naziva koji govori mnogo – “Kiš”, otvorena je juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske kao plod saradnje sa Bibliotekom grada Beograda.

Osim toga što je 12. mart veoma značajan datum, jer je ova izuzetna postavka stigla i u Banjaluku, pamtiće se i po potpisivanju protokola o saradnji ove dvije velike biblioteke.

“Sa ovom izložbom mi u stvari kreiramo jednu dugoročnu saradnju. Još će mnogo izložbi biti otvoreno ovdje, a i kreiraćemo zajedno postavku o Branku Ćopiću”, rekla je upravnica Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Autor postavke bibliotekar savjetnik Olga Krasić-Marjanović nije krila ponos i čast što je imala priliku da se bavi životom i stvaralaštvom pisca kakav je Danilo Kiš.

“Kiš je jedan od pisaca iz novije srpske književnosti koji ima veliku harizmu. Interesantna su djela, ali i čitav njegov buran život. Moj zadatak je bio da idući kroz mnogobrojnu građu ponovo izaberem dokumenta i fotografije i rekonstruišem njegov život i sve najvažnije trenutke njegovog stvaralaštva”, kazala je Krasić-Marjanović.

Ono što je interesantno da se vidi na ovoj izložbi, kako je rekla, jeste radionica pisca, te da posjetioci vide da nije lako pisati, posebno kada je Kiš u pitanju, jer je imao nemilosrdne intervencije na svojim rukopisima.

Katalog

Predgovor u katalogu napisao je prof. dr Jovan Delić, za kojeg je to bila velika čast.

“Probao sam da obuhvatim cijeli njegov opus, da ga predstavim kao svjetskog pisca. Osim toga što je bio vrhunski prozni pisac, bio je odličan pjesnik i dramski pisac, vrhunski prevodilac i ubistveni polemičar”, istakao je Delić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/djela-i-intima-harizmaticnog-pisca-u-narodnoj-i-univerzitetskoj-biblioteci-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])