Otvorena izložba idejnih rješenja centra za oporavak

Objavljeno: 3. 3. 2015 u 09:40h

U galeriji “UDAS” u Banjaluci juče je otvorena izložba radova studenata Arhitektonsko–građevinskog fakulteta banjalučkog univerziteta koji su nastali na konkursu za idejno rješenje za izgradnju Centra za aktivni oporavak “Ledenac” u mjestu Sitnica na Manjači.

Predsjednik Organizacije amputiraca “UDAS” Željko Volaš rekao je da je cilj projekta u užem smislu bilo programsko-prostorno rješenje centra za aktivni oporavak lica sa invaliditetom, dok je u širem smislu njegov cilj stvaranje turistički privlačne i komercijalno isplative lokacije.

“Htjeli smo da, kao nevladina organizacija koja se bavi pitanjima invaliditeta, doprinesemo razvoju lokalne zajednice. Većinom se organizacije vezane za invaliditet smatraju kao neko ko troši novac zajednice, a mi putem projekata stalno pokušavamo da je razvijamo”, kaže Volaš.

On je dodao da je na konkurs pristiglo 17 radova studenata, dok je na izložbi prikazano sedam najboljih.

“Ovaj projekat je veoma ambiciozan i tražićemo sredstva za njegovu dalju realizaciju, vjerovatno iz međunarodnih donacija”, rekao je Volaš.

Prvonagrađeni studenti Danijela Pavičić i Milana Nedimović kažu da glavni princip korištenja centra podrazumijeva pristup za sve, kako za lica sa invaliditetom, tako i za ostale građane.

“Idejno rješenje izradile smo za oko četiri mjeseca tokom zimskog semestra, trudile smo se da napravimo nešto drugačije i da zadovoljimo potrebe korisnika”, rekla je Nedimović.

Dekan Arhitektonsko–građevinskog fakulteta Milenko Stanković rekao je da su studenti pokazali da ova visokoškolske ustanova, u saradnji sa lokalnom zajednicom i nevladinim sektorom, stvara nove vrijednosti na humanim principima.

“Oni su uspjeli da na konkretnom prostoru rade svoj zadatak i da ga što više privedu stvarnosti, koristeći svoje ideje kao vizije za budućnost. Mislim da taj spoj treba njegovati”, poručio je Stanković.

Načelnik opštine Ribnik Goran Savić rekao je da je ideja izgradnje Centra za aktivni oporavak “Ledenac” jako dobra ideja, ali da još treba mnogo da se uradi.

“U narednom periodu vidjećemo kako opština može da pomogne, ali ova ideja će svako imati širi karakter, jer pored rehabilitacije amputiraca, otvara se i mogućnost za razvoj turizma”, rekao je Savić.

Izložba predstavlja jednu od aktivnosti projekta “Od medicinskog ka socijalnom pristupu osobama sa invaliditetom”, koji realizuju Gradska organizacija amputiraca “UDAS” Banjaluka, koji je dio projekta “IN – Implementacija Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom”, finansiranog od EU.

Izložba je otvorena do 10. marta.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/otvorena-izlozba-idejnih-rjesenja-centra-za-oporavak/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])